x


  • EUR
    4.8595
    USD
    4.1198
string(16) "instant-articles"

VINE CRIZA economică?! Anunțul făcut de BNR

Adrian Vasilescu, consilier de strategie al guvernatorului BNR Mugur Isărescu, este sceptic că s-ar apropia o criză precum cea din 2008-2009. El a atras atenția, la Digi24, că mulți comentatori confundă criza cu recesiunea.

Autor: Cristina Popovici | Sursa: Money.ro | Publicat: 09.12.2019, 7:21

Adrian Vasilescu spune că este greu de crezut că o criză ca cea din 2008 va veni prea curând. „Din mai multe motive. În primul rând că din America nu se anunță o criză, iar din 1907 și până acum, toate crizele au venit din America. Nici economia Chinei nu a ajuns încă la puterea de a arunca lumea în criză. Până acum, crizele vin numai din America, iar o criză de obicei se petrece de două ori, de cel mult trei ori într-un secol.

 

Mulți comentatori confundă criza cu recesiunea. Dacă astă-vară discuțiile despre recesiune erau foarte puternice, mai ales că Germania intrase în scădere de comenzi, iată că după venirea toamnei discuțiile despre recesiune s-au mai potolit. Unii spun că nu va mai fi recesiune în 2020, va fi poate în 2021. Recesiunile sunt mai dese decât crizele. Dacă o criză se petrece de 2 – 3 ori pe secol, o recesiune vine de până la 15 ori într-un secol. Recesiunile sunt frecvente, pentru că mai au și economiile nevoie de odihnă, obosesc și se mai odihnesc într-o recesiune”, a explicat consultantul BNR.

 

Consilierul guvernatorului BNR a menționat că România are un PIB cu viteză bună de creștere, dar nu maximă, iar avansul nu este sustenabil. „Nu toți banii care se creează într-o creștere economică nesustenabilă mai ajung și în buzunarele noastre”, a atras atenția Vasilescu.