AcasăEconomieVirgil Popescu: Avem mai multe scenarii, dar nu vrem să rezolvăm o...

Virgil Popescu: Avem mai multe scenarii, dar nu vrem să rezolvăm o problemă de două, trei luni, vrem o soluţie pe termen mai lung / Este un pachet mult mai mare, pentru că România aduce 20% gaze din import

”Lucrăm, avem mai multe scenarii, dar nu vrem să fie o situaţie, să rezolvăm o problemă de două trei luni (..) Vrem o soluţie pe termen mai lung. Şi atunci e clar că ea trebuie să înglobeze mai multe ministere: şi ministerul Energiei, şi ANRE, şi Finanţele, vis-a-vis de impozitări şi Ministerul Muncii şi ministerul Agriculturii şi Ministerul Economiei, pentru că ne gândim la investiţiile care vor fi”, a spus ministrul Energiei.

El a precizat că s-a  dat drumul la ghidurile pentru PNRR şi ”vom da drumul la investiţii, în martie”.

”Gândim proiecte, ca prin Fondul de modernizare să dăm drumul la investiţii pentru IMM-uri, pe diverse domenii, pentru că, dacă nu dăm drumul acum la investiţii, asta nu înseamnă că mai punem un pansament. Reglementarea tarifelor este prinsă în Directiva 944 şi lucrăm pe diferite scenarii. Reglementarea o face Autoriutatea de Reglementare (ANRE) nu o face ministerul Energiei şi există scenarii, sunte mai mult scenarii de lucru”, a spus Popescu.  

Ministrul Energiei a precizat că, ”în paralel, trebuie să ne gândim şi la iarna viitoare şi la contracte pentru gaze naturale pentru iarna viitoare. ”Este un pachet mult mai mare pentru că România aduce 20% gaze din import”, a completat el.

”Discutăm pe un termen mai lung, şi doi şi trei ani, pe o plajă mult mai mare pentru că, dacă iar discutăm pentru câteva luni de zile, ca să trecem iarna, după ce acele soluţii se vor termina, trebuie să gânndim altele”, a mai afirmat Virgil Popescu.

Ministrul a mai spus că încă nu are o analiză a impactului măsurilor pentru luna ianuarie.

”Suntem în cursul lunii februarie, nu au venit nici facturile după noua Ordonanţă, să vedem impactul asupra numărului total. Vă pot spune că pe lunile noiembrie şi decembrie au beneficiat, la energie electrică, din datele pe care ni le-au transmis furnizorii, peste 80% din populaţie, şi la gaze naturale, peste 60% din populaţie”, a mai explicat Popescu. 

 

Ultimele Articole