Virgil Popescu, după acordul european privind reducerea emisiilor de dioxid de carbon: România va avea libertatea să aleagă cum va atinge aceste ţinte/ 30% din toate fondurile europene în următorii 7 ani vor fi folosite pentru astfel de proiecte

”În Consiliul European s-a ajuns la acordul privind reducerea emisiilor de dioxid de carbon cu minimum 55% până în 2030. Preşedintele României Klaus Iohannis a anunţat că România s-a asigurat ca interesele sale să fie acoperite, inclusiv prin menţinerea deciziei asupra mixului energetic naţional şi utilizarea gazului în procesul de tranziţie”, a scris, vineri seară, pe Facebook, Virgil Popescu.

Ministrul Economiei afirmă că Uniunea Europeană va ţine cont de specificul energetic al fiecărei ţări.

”România va avea libertatea să aleagă cum va atinge aceste ţinte de mediu. Vom avea la dispoziţie fonduri europene pentru a ajuta mai ales zonele miniere, dependente de cărbune, precum Valea Jiului. 30% din toate fondurile europene în următorii 7 ani vor fi folosite pentru proiecte care contribuie la reducerea emisiilor de carbon. Obiectivul de reducere al emisiilor de carbon va fi atins de către statele UE în cel mai eficient mod posibil din punct de vedere al costurilor. Toate statele membre vor participa la acest efort, pe baza principiilor de echitate şi solidaritate, fără a lăsa pe nimeni în urmă”, a mai scris Popescu.

Potrivit ministrului,”noul obiectiv pentru 2030 trebuie atins într-un mod care să păstreze competitivitatea UE şi să ia în considerare diferitele puncte de plecare ale statelor membre şi circumstanţele naţionale specifice şi potenţialul de reducere a emisiilor”.

”Consiliul European recunoaşte necesitatea de a asigura interconexiunile, securitatea energetică pentru toate statele membre, astfel încât energia să fie la un preţ accesibil pentru toţi cetăţenii şi pentru companii”, mai arată ministrul Economiei.

Preşedintele Klaus Iohannis  participat, joi şi vineri, la Bruxelles, la reuniunea Consiliului European şi la Summitul euro, în format extins.

Principalele subiecte de pe agendă au vizat negocierile privind Cadrul Financiar Multianual 2021-2027 şi Planul european de redresare economică; agrearea unui nou obiectiv climatic pentru 2030; securitatea internă a Uniunii şi aspecte legate de relaţiile externe ale UE, precum relaţia transatlantică, situaţia din Mediterana de Est şi vecinătatea sudică. Au fost, de asemenea, continuate discuţiile privind coordonarea măsurilor, la nivelul Uniunii, în contextul generat de pandemia de COVID-19.

Un rezultat important al reuniunii a fost acordul şefilor de stat şi guvern din Uniune cu privire la obiectivul UE pentru 2030 de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră cu 55% faţă de nivelul din 1990. În context, au fost discutate aspectele referitoare la definirea unui cadru de implementare care să faciliteze realizarea noului obiectiv, inclusiv din perspectiva principiilor şi componentelor constitutive ale acestui cadru.

 

 

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri