Virgil Popescu, la RIGC 2022: Conducta care poate aduce gaz american în România va fi finalizată la 1 octombrie

Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a declarat la conferința RIGC 2022 că pe 1 octombrie a fost invitat la finalizarea lucrărilor la Interconectorul Grecia- Bulgaria, care practic operaționalizează coridorul vertical și posibilitatea unei noi surse de transport al gazului azer prin TANAP.

În luna iulie, autorităţile din Bulgaria şi Grecia au mai participat la ceremonia de inaugurare a Interconectorului Grecia – Bulgaria (IGB) lângă orașul grecesc Komotini, însă acesta nu era în exploatare comercială.

Virgil Popescu a spus: “Astăzi am dat startul celei de-a cincea ediții a Conferinței Internaționale Romanian Gas Conference. Benficiem de prezența miniștrilor energiei din Azerbaidjan, Turcia, Grecia, Bulgaria, Georgia, România evident, Ungaria, Moldova și Ucraina.

Avem o reuniune ministerială mâine la Guvern, în prezența primului ministru, despre securitatea în aprovizionare a zonei. Vom reveni după aceea, aici, la Conferință, la un panel ministerial, unde vom avea o discuție cu reprezentanții din industrie. Vom răspunde la întrebări, vom încerca să găsim soluții. Eu cred că cel mai important lucru în această perioadă este cooperarea, solidaritatea și mă bucură prezența tuturor colegilor mei care au fost invitați, statele fiind reprezentate fie la nivel de ministru, fie la nivel de secretari de stat, de adjunct de ministru, oficiali care răspund practic de gazele naturale.

Noi lucrăm la aducerea alternativă a altor gaze, în afara gazelor rusești ,de foarte mult timp. Pentru a aduce gaze naturale dintr un anumit stat, pentru a aduce LNG sau a aduce gaze naturale din Azerbaidjan avem nevoie de acorduri de tranzit. Lucrăm la aceste lucruri. Am tot spus că, atunci când avem finalizat tranzitul de gaze naturale – fie descărcarea în anumite porturi de LNG, fie în Grecia, fie în Turcia sau acordurile de tranzitare prin Turcia, le vom anunța public. Nu este corect să le anunțăm înainte de a finaliza toate aceste lucruri”.

Referitor la Interconectorul Grecia-Bulgaria, Virgil Popescu a spus: Vă pot da o veste bună. Suntem invitați pe data de 1 octombrie la finalizarea lucrărilor la Interconectorul Grecia- Bulgaria, care practic operaționalizează coridorul vertical și posibilitatea unei noi surse de transport al gazului azer prin TANAP.

Repet, când avem finalizate toate acordurile legate de tranzitul gazului azer, în afară de TAP sau TANAP, vom anunta public acest lucru”.

Referitor la extragerea gazelor din Marea Neagră, Virgil Popescu a spus: “Mă aștept ca decizia finală de investiție a Romgaz si Petrom pentru gazele din Marea Neagră să fie luată cât mai repede, mă aștept la anunțuri chiar la la sfârșitul acestui an. Îmi doresc acest lucru pentru că este o situație specială în piață, este nevoie de gaz natural și România poate juca un rol foarte important. Cred că Legea Offshore este suficient de clară. Am avut foarte multe discuții cu privire la Legea offshore.Eu cred că se va lua o decizie până la sfârșitul acestui an”.

El a adăugat că acest lucru ar însemna ca producţia de gaze în acel perimetru să înceapă la finalul anului 2026-începutul anului 2027, moment în care România va fi independentă din punctul de vedere al aprovizionării cu gaze şi va exporta în regiune surplusul.

Referitor la impozitarea suplimentară a companiilor din sectorul de petrol și gaze decisă de Comisia Europeană, ministrul energiei a spus: “Haideți să vedem exact propunerea Comisiei. Practic se discută în momentul de față acel draft de propunere se discută în COREPER. Vom avea acel Consiliul extraordinar pe 30 septembrie la Bruxelles și acolo vom lua această decizie. Dar este adevărat că va fi o suprataxare pentru companiile de gaz în România. Dar trebuie să vedem ce propune concret Comisia. Tot timpul am spus trebuie să existe un un echilibru între taxare și profit și în momente de criză cred că toți trebuie să fim solidari”.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri