AcasăPoliticVirgil Popescu s-a dezlănțuit la adresa PSD: Suma folosită pentru reabilitarea Termocentralei...

Virgil Popescu s-a dezlănțuit la adresa PSD: Suma folosită pentru reabilitarea Termocentralei Mintia a fost nesemnificativă

În 6 ani Complexul Energetic Hunedoara a acumulat datorii de 1,5 miliarde de euro, transmite ministrul Energiei, Virgil Popescu. El afirmă că ultima etapă de modernizare a termocentralei de la Mintia a fost în 2009, fiind investiți atunci 218 milioane lei, „o sumă nesemnificativă”, scrie Mediafax.

„Adevărul despre Mintia. În 6 ani de zile Complexul Energetic Hunedoara a acumulat datorii de 1,5 miliarde de euro. Când PNL a ajuns la guvernare a găsit Complexul cu datorii mari. Mai mult, centrala Mintia a funcționat fără autorizație de mediu, iar de la intrarea în insolvență în anul 2019- incluzând perioada premergătoare opririi și perioada intrării în conservare- a produs o altă pagubă: de 685 de milioane de lei. În plus, i s-a acordat un ajutor de stat ilegal de 390 de milioane de lei ce trebuie returnat. Toate acestea au determinat oprirea centralei. Celor care critică astăzi privatizarea Mintia le mai spun un lucru: Ultima etapă de modernizare a fost în 2009, fiind investiți atunci 218 milioane lei, o sumă nesemnificativă în raport cu nevoile centralei”, transmite ministrul energiei, Virgil Popescu.

El afirmă că Mintia nu mai putea funcționa pe cărbune.

„De ce? Cele patru mine de cărbune din Valea Jiului abia mai asigură (doar 2 zile pe săptămână) funcționarea centralei de la Paroșeni. Ministerul Energiei a notificat administratorul judiciar că viitorul proprietar va avea obligația să nu demoleze actuala termocetrală până nu va costrui altceva în schimb. În contextul acestor cereri, cel care a achiziționat Mintia și-a asumat obligația ca până în anul 2026 să pună în funcțiune o capacitate nouă de 1290 MWh putere instalată, din care minim 800 MWh în bandă/gaz și energie regenerabilă. Vrem astfel, prin termenul de 2026, să ne asigurăm că Mintia va folosi gazele extrase din Marea Neagră. Mass Global Energy Rom, parte a Mass Group Holding, este un important producător global de energie care deţine capacităţi de peste 8.500 MW și care și-a asumat investiții de 1 miliard de euro la Mintia. Așadar, cine are interesul să blocheze Mintia? În niciun caz Ministerul Energiei”, încheie Popescu.

Termocentrala Mintia a fost vândută prin administrator judiciar cu 91 de milioane de euro, după ce au fost investite în retehnologizare cel puțin 150 de milioane de euro, a susținut, sâmbătă, senatorul Ștefan Radu Oprea, purtătorul de cuvânt al PSD.

Termocentrala Mintia, deținută de Complexului Energetic Hunedoara SA, a fost cumpărată, prin licitație publică, de către Mass Global Energy Rom, parte a Mass Group Holding, un important producător global de energie, informează Prefectura Hunedoara. Licitația a avut loc vineri, iar tranzacția, în valoare de 91.236.832 euro, exclusiv TVA, este considerată una dintre cele mai importante pentru sectorul energetic românesc și totodată una dintre cele mai mari tranzacții din insolvență din ultimii ani din România.

Ultimele Articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.