Virusologii ruși au început să „evalueze” pericolul răspândirii antraxului din Ucraina

Site-urile rusești de știri au început să intervieveze virusologi cu privire la pericolul răspândirii „antraxului din Ucraina” în Rusia.

De exemplu, Vladislav Jemciugov, un specialist în boli infecțioase deosebit de periculoase, a „evaluat” acest pericol pentru un post de radio din Moscova după ce acesta a relatat că o capră din regiunea Kievului s-a îmbolnăvit de antrax.

Virusologul i-a îndemnat însă pe ruși să nu-și facă griji pentru acest lucru.

„În țara noastră totul este în regulă, există un vaccin minunat pentru oameni și animale”, a dat asigurări Jemciugov.

El a mai spus că „odinioară exista un sistem [de sănătate] bun și în Ucraina, împreună cu întreaga Uniune Sovietică”, adăugând că „în trupele rusești există specialiști competenți în infecții”.

Virusologul a explicat că evoluția bolii depinde de locul infecției cu bacilul care provoacă boala.

„Cel mai periculos lucru este dacă intră în plămâni cu praf sau intră în intestine cu carne infectată”, a spus specialistul.

Anterior, Serghei Netesov de la Academia Rusă de Științe a declarat pentru Lenta, unul dintre cele mai populare site-uri de știri din Rusia, că în regiunile din țară există zeci de gropi de vite în care sunt îngropate cadavrele animalelor infectate cu antrax.

Propaganda rusă reșapează teoria laboratoarelor cu antrax din Ucraina

Potrivit acestuia, nu există date exacte cu privire la numărul și locația acestora în domeniul public. Cu toate acestea, chiar și conform câtorva rapoarte oficiale, numai în regiunea Novosibirsk există cel puțin șase locuri de îngropare a cadavrelor dezinfectate ale animalelor cu antrax.

Propaganda rusă a început să scrie încă din luna martie că forțele sale armate ar fi descoperit în Ucraina „laboratoare biologice” în care ar fi fost efectuate experimente cu patogeni periculoși precum cei care provoacă antraxul sau ciuma.

Această teorie a conspirației promovată de Moscova afirma inițial că aceste experimente ar fi fost efectuate de Ucraina împreună cu Statele Unite însă ulterior Maria Zaharova, purtătoarea de cuvânt a ministerului rus de Externe, a implicat și Germania în presupusul complot.

Deși în ultimele luni această linie propagandistică pare să fi trecut în plan secund în contextul în care înfrângerile suferite de forțele armate ruse pe front au ridicat probleme mai presante, la începutul lunii septembrie Rusia a vorbit din nou despre idee, afirmând că presupusele laboratoare urmează să fie transferate de către Pentagon către republicile fost-sovietice, statele est-europene și baltice „în cel mai scurt timp”.

Richard Mills, ambasadorul adjunct al Statelor Unite la ONU, a calificat afirmațiile Rusiei cu privire la presupusa implicare a Washington-ului într-un program de arme biologice desfășurat în Ucraina „categoric false și ridicole”.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed