Vladimir Putin declară că exporturile de grâu ale Rusiei vor creşte în 2022 datorită unei recolte record

0
Vladimir Putin declară că exporturile de grâu ale Rusiei vor creşte în 2022 datorită unei recolte record

În prezent, Rusia se aşteaptă să recolteze 130 de milioane de tone de cereale în 2022, inclusiv 87 de milioane de tone de grâu, a declarat liderul rus Vladimir Putin în cadrul unei întâlniri a oficialilor de rang înalt din domeniul economiei.

Rusia a produs o recoltă record de cereale de 133,5 milioane de tone în 2020, inclusiv 85,9 milioane de tone de grâu. Recolta a fost mai mică în 2021.

”Dacă se întâmplă acest lucru, pe care ne bazăm să aibă loc, ar putea fi un record (n.r. în ceea ce priveşte recolta de grâu) în istoria Rusiei”, a subliniat Putin.

El nu a oferit o estimare a cifrelor de export.

Rusia concurează cu Uniunea Europeană şi Ucraina în ceea ce priveşte exportul de grâu către Orientul Mijlociu şi Africa. Moscova continuă exportul, în pofida dificultăţilor referitoare la logistică şi plăţi în contextul sancţiunilor impuse de statele occidentale în urma invaziei ruse în Ucraina.

Exporturile mai mari ale recoltei de grâu din Rusia în noul sezon din lunile iulie-iunie ar putea satisface cererea în creştere la nivel global, în cazul în care exporturile Ucrainei rămân la un nivel scăzut, iar Kievul nu îşi recâştigă accesul la porturile de la Marea Neagră, a anunţat Sovecon, compania de consultanţă din regiunea Mării Negre, în aprilie.

Porturile Ucrainei au fost blocate de la invazia Moscovei de pe 24 februarie.