Vodafone a conectat la o pădure din Covasna un sistem de monitorizare şi semnalizare în timp real a sunetelor specifice exploatărilor forestiere, pentru a combate defrişările ilegale

0
26
Vodafone a conectat la o pădure din Covasna un sistem de monitorizare şi semnalizare în timp real a sunetelor specifice exploatărilor forestiere, pentru a combate defrişările ilegale

Dispozitivele sunt conectate la reţeaua Vodafone şi semnalează în timp real pericolele, precizează compania, care apreciază că România nu va avea niciodată suficienţi pădurari să ne protejeze complet pădurile.

”Vodafone anunţă, în premieră în România, un proiect de pădure inteligentă, conectată la reţeaua Supernet. Pădurea, situată în judeţul Covasna, a fost dotată cu un sistem de monitorizare şi semnalizare în timp real a sunetelor specifice exploatărilor forestiere, ceea ce ajută la combaterea defrişărilor ilegale. Proiectul este parte a misiunii Vodafone de a proteja mediul şi un apel la solidaritate pentru apărarea pădurilor din România împotriva defrişărilor ilegale”, anunţă compania.

Dispozitivele sunt instalate în segmentul superior al arborilor, într-un mod neinvaziv, sunt dotate cu panouri solare proprii care le asigură alimentarea cu energie şi sunt protejate de intemperii.

”România este printre puţinele ţări din Europa care se mai poate mândri cu pădurile sale virgine. Din păcate, acestea sunt în pericol de a dispărea. Unul dintre angajamentele asumate de Vodafone este acela de a proteja Planeta şi de a utiliza tehnologia pentru a genera impact pozitiv în societate, pentru a contribui la schimbare şi progres, pentru a conecta oamenii şi societatea pentru o viaţă mai bună şi un viitor sustenabil. Soluţia pe care o lansăm astăzi răspunde unei nevoi imediate de a preveni exploatările forestiere ilegale şi de a putea interveni în timp util pentru a proteja ultimele areale seculare, dar şi unui obiectiv pe termen lung, de acţiune împotriva schimbărilor climatice. Să ne îngrijim de viitorul Planetei este o responsabilitate care ne revine tuturor – autorităţi, companii, organizaţii de mediu şi cetăţeni, şi fiecare dintre noi putem contribui la acest obiectiv printr-un comportament responsabil şi eforturi comune”, a declarat Murielle Lorilloux, CEO Vodafone România.

Soluţia de pădure inteligentă implementată de Vodafone are la bază sistemul dezvoltat de start-up-ul non profit Rainforest Connection. Sistemul comunică cu reţeaua Vodafone şi constă într-o serie de dispozitive numite „gardieni digitali”, prevăzute cu senzori acustici care captează o gamă variată de sunete din mediul înconjurător. Datele captate sunt trimise, prin internet, către o platformă aflată în cloud, dotată cu Inteligenţă Artificială.

Aplicaţia analizează în timp real informaţia primită şi, dacă sunt detectate zgomote precum cele de drujbă, de autovehicule etc, care ar putea indica eventuale activităţi suspecte, trimite tot în timp real alerte către o aplicaţie instalată pe telefoanele pădurarilor şi/sau către un centru de monitorizare zonal sau naţional. Soluţia le permite administratorilor pădurilor să asculte în timp real ce se întâmplă şi să intervină prompt în caz de pericol. Un singur dispozitiv are o rază de acoperire de 1 km şi poate preveni defrişarea a peste 3 km pătraţi de pădure

”Proiectul pe care l-am anunţat astăzi demonstrează încă o dată cum tehnologia poate contribui la soluţionarea unei probleme reale cu care România se confruntă şi anume defrişarea necontrolată. Nu vom avea niciodată suficienţi pădurari să ne protejăm complet pădurile, însă putem avea suficienţi gardieni digitali care să detecteze şi să ne anunţe imediat ce apare un pericol real de defrişare ilegală. Soluţia noastră se bazează pe captarea în timp real, cu ajutorul reţelei Vodafone, a sunetelor specifice acţiunilor de defrişare (drujbă, motor etc.) şi recunoaşterea lor cu ajutorul inteligenţei artificiale, urmate de transmiterea unei alerte către persoanele şi autorităţile responsabile ce pot interveni pentru a stopa acţiunea de defrişare. Soluţia propusă de noi este complementară măsurilor deja luate de autorităţi pentru că intervine în etapa iniţială, de detecţie şi alarmare din interiorul pădurii, înainte ca defrişarea să aibă loc”, a declarat Cătălin Buliga, chief technology officer, Vodafone România.

Vodafone a anunţat astăzi la nivel global noua viziune a brandului, „Împreună putem”, prin care îşi continuă misiunea de a contribui la societatea digitală în care nimeni nu este lăsat în urmă, reducând în acelaşi timp impactul asupra mediului. Astfel, Vodafone accentuează rolul pe care fiecare individ îl poate avea în schimbarea în bine a societăţii, cu ajutorul tehnologiei.

Vodafone se prezintă drept o companie lider în domeniul telecomunicaţiilor în Europa şi Africa şi  cel mai mare operator de servicii mobile şi fixe în Europa şi cel mai mare furnizor de servicii IoT din lume. Platforma de tehnologie M-Pesa permite, în Africa, unui număr de peste 45 de milioane de oameni să beneficieze de acces la plăţi mobile şi servicii financiare. Operează reţele mobile şi fixe în 21 de ţări şi 48 de reţele mobile partenere. La 31 decembrie 2020, Vodafone Group avea peste 300 de milioane de utilizatori ai serviciilor mobile, peste 27 milioane de utilizatori ai serviciilor de broadband fix, peste 22 de milioane de clienţi ai serviciilor TV şi peste 118 milioane de dispozitive IoT conectate.

Totodată, Vodafone a anunţat măsuri importante pentru a limita impactul companiei asupra planetei prin reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră cu 50% până în 2025, până la net zero până în 2040, prin achiziţia de 100% energie electrică din surse regenerabile până în 2021 în Europa, şi până în 2025 pentru operaţiunile din celelalte teritorii, reutilizând, revânzând sau reciclând 100% din echipamentele sale de reţea care devin redundante.