AcasăTech&ScienceVodafone cere despagubiri de 15 mil. € de la ANCOM

Vodafone cere despagubiri de 15 mil. € de la ANCOM

Vodafone, al doilea jucător de pe piaţa de telefonie mobilă, a depus o plângere prealabilă împotriva Autorităţii Naţionale de Reglementare în Comunicaţii (ANCOM), prin care solicită instituţiei plata a 15 milioane de euro – reprezentând „despăgubiri“ pentru „prejudiciul“ creat companiei de faptul că o parte din spectrul radio achiziţionat în anul 2012 de la statul român nu poate fi utilizat în peste 20 de judeţe, în conformitate cu condiţiile descrise în caietul de sarcini – din cauza unor interferenţe generate de companii de comunicaţii din Ucraina, au declarat pentru ZF surse de pe piaţa de telecom.

 

Operatorul a prezentat în susţinerea plângerii măsurători realizate de experţi în teren timp de o lună de zile, care do­cu­mentează amploarea problemelor ge­nerate de „bruiajul“ generat din Ucrai­na: funcţionarea a peste 1.000 de antene din peste 20 de judeţe în care locuiesc milioane de persoane este afectată.

 

Pentru a putea continua să ofere servicii de voce şi date în cele 20 de ju­de­ţe în care spectrul radio achiziţionat de la ANCOM este afectat de interferen­ţe, Vodafone a fost nevoită să „în­chi­rieze“ începând cu aprilie „spa­ţiu“ în frecvenţele companiilor rivale RCS& RDS şi Telekom (fostul Cosmote).

 

Vodafone, care a plătit statului aproape 230 mil. euro pentru „frecven­ţe“, îşi motivează cererea de acordare a unor despăgubiri prin faptul că în caietul de sarcini ANCOM nu ar fi pre­ci­zat că anumite blocuri de frecvenţă scoa­se la vânzare sunt afectate de inter­ferenţe din Ucraina, iar în aceste con­diţii autoritatea ar trebui să plătească prejudiciul provocat Vodafone, care nu şi-a putut desfăşura operaţiunile în con­diţiile estimate pe baza caietului de sarcini.

 

Reprezentanţii Vodafone nu au făcut niciun comentariu în legătură cu acest subiect.

 

ANCOM, pe de altă parte, nu a con­firmat existenţa plângerii prealabile, sugerând însă că pretenţii legate de licitaţia din 2012 ar fi tardive. „ANCOM nu poate însă să comenteze, nici să dea curs unor eventuale demer­suri ulteri­oare şi externe procesului de licitaţie“, au declarat reprezentanţii ANCOM.

Ultimele Articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.