Volodimir Zelenski i-a cerut Ursulei von der Leyen să ridice restricţiile impuse importului de cereale ucrainene în ţările vecine, inclusiv în România

Comisia Europeană a permis la sfârşitul lunii trecute, pe o perioadă limitată, ca ţările vecine Ucrainei – Polonia, Ungaria, României, Slovacia şi Bulgaria – să permită doar tranzitul cerealelor ucrainene, nu şi importul, după ce aceste ţări s-au plâns că cerealele ucrainene le inundă pieţele şi-i afectează pe producătorii locali. Măsurile de salvgardare luate de Comisia Europeană se referă la grâu, porumb, seminţe de rapiţă şi de floarea-soarelui, dar ar putea fi extinse şi la alte produse, spre nemulţumirea Ucrainei.

CITEȘTE ȘI Daea: Agenţii economici din România nu mai pot cumpăra cereale din Ucraina până pe 5 iunie/ Nu există niciun risc ca din acel culoar de tranzit să rămână cereale în România

Cele cinci ţări care au negociat cu executivul comunitar au susţinut că aşa-numitele „coridoare de solidaritate” – instituite de UE pentru a ajuta la transferul exporturilor ucrainene pe cale terestră – le-au inundat pieţele interne cu produse agricole ucrainene.

Însă blocarea importurilor ucrainene a stârnit indignarea altor ţări din UE, care au declarat că aceste măsuri subminează piaţa unică a blocului comunitar şi, în acelaşi timp, rupe solidaritatea cu Kievul.

Vestea nu a fost bine primită nici de preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, care avertizase că restricţiile la importuri încalcă un acord comercial între cei doi parteneri, UE şi Ucraina. „Mi-am exprimat profunda îngrijorare cu privire la astfel de decizii şi am subliniat că aceste măsuri reprezintă o încălcare gravă a Acordului de asociere şi a tratatelor fondatoare ale UE”, a subliniat Zelenski la momentul respectiv.

Pe de altă parte, Zelenski a declarat marţi că a discutat despre integrarea europeană, despre problemele de apărare şi despre noi sancţiuni împotriva Rusiei cu preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen. El a spus că se aşteaptă la o „apreciere pozitivă” a aderării Ucrainei la UE la summitul din iunie şi a mulţumit ţărilor europene pentru promisiunea de a oferi 1 milion de proiectile de artilerie.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed