Volumul tranzacţiilor imobiliare a scăzut cu 98%

Incertitudinile privind stabilitatea economică a României şi scăderea ratingului de ţară au condus la scăderea interesului investitorilor internaţionali. “Acesta este cel mai redus nivel trimestrial înregistrat în ultimii cinci ani. Comparativ cu perioada corespunzătoare din 2008, s-a înregistrat o scadere de 98%, reflectând blocajul existent pe piaţă”, spune Costel Florea, Partener Director la Departamentul de Investitii al Cushman & Wakefield Romania.

Conform unui studiu realizat de Cushman&Wakefield, la nivelul Europei volumele de tranzacţionare s-au stabilizat la 11,97 miliarde de euro în al doilea trimestru, cu 2,5% mai mult faţă de primul trimestru. În prima jumătatea a anului, volumul tranzacţiilor a fost de 23,6 miliarde de euro, cu 66% mai mic faţă de aceeaşi perioadă a anului 2008. În România, în aceeaşi perioadă s-a înregistrat un volum al tranzacţiilor de 62 milioane euro, cu 92% mai mic decat în prima jumătate a anului trecut, când a fost de 815,3 milioane de euro.

Volumul tranzacţiilor înregistrate în România în trimestrul al doilea, de 12 milioane de euro, este printre cele mai mici din Europa. Astfel, conform celor de C&W, nu s-au înregsitrat tranzacţii în Croaţia, Cehia, Luxemburg şi Slovacia, iar în Turcia s-au realizat tranzacţii în valoare de 11 milioane de euro. În rest, în ţările vecine s-au înregistrat volume mai consistente: Bulgaria- 23 de milioane de euro, Ungaria- 59 de milioane de euro, Ucraina-35 de milioane de euro. pe primul loc se situează Marea Britanie, cu un volum al tranzacţiilor de 4,4 miliarde de euro, urmată de Germania- 1,9 miliarde de euro şi Franţa – 1,3 miliarde de euro.

În Europa, randamentele medii pentru spaţii comerciale de calitate superioară se ridică în prezent la 7,52%, randamentele occidentale (exclusiv UK) având o medie de 6,65%, faţă de 6,97% în Marea Britanie, 8,63% în Europa Centrală şi 12,86% pe pieţele din est. „În ciuda deschiderii acestei diferenţe de randament, activitatea investitorilor pe pieţele din est rămâne foarte slabă. Pe sectoare, investitorii se concentrează încă foarte mult pe pieţele occidentale principale cu cerere evidentă, cum ar fi cea a Marii Britanii, care au cunoscut cele mai ample corecţii de preţuri”, se spune în studiul Cushman&Wakefield.

„Întrucât se pare că băncile sunt gata mai degrabă să reducă încet expunerile, decât să scape de acţiuni la orice preţ, cei care aşteaptă „vânzările fierbinţi” vor fi în continuare dezamăgiţi”, a spus David Hutchings, şeful departamentului de cercetare europeană de la Cushman & Wakefield. Totuşi, odată cu evoluţia amplă a cererii, o creştere lentă a ofertei, pe măsură ce investitorii şi băncile devin mai încrezători, ar trebui să ducă la o creştere a activităţii în a doua jumătate a anului, C&W estimând totalul tranzacţiilor din acest an la 65 miliarde euro.

Revenirea pieţei imobiliare din România va fi foarte lentă si cei de la C&W estimează că va fi necesară o perioadă de minimum cinci ani pentru a mai ajunge la randamentele înregistrate în 2007. „Un avantaj major al pieţei imobiliare din România poate fi reprezentat de valoarea scăzută a stocului de spaţii existent pentru toate segmentele. Odată cu revenirea cererii de spaţii, este posibil să asistăm la o creştere a activităţii de dezvoltare, însă acest lucru nu se va întâmpla înainte de a doua jumătate a anului 2010”, afirmă Costel Florea.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed