Volumul vânzărilor de ciment ale Holcim România a scăzut cu 19% în primele nouă luni

0

„Începând cu a doua jumătate a anului am reuşit să ne apropiem de volumele înregistrate în aceeaşi perioadă a anului trecut. Scăderea din prima jumătate a anului a fost cauzată şi de vremea nefavorabilă, însă începând din primăvară s-a îmbunătăţit media vânzărilor”, a afirmat Markus Wirth.

La nivel global, Grupul Holcim a înregistrat în perioada ianuarie-septembrie 2010 vânzări de ciment de 102,8 milioane tone ciment, în creştere cu 3,7% comparativ cu primele nouă luni ale anului trecut.

„Având în vedere contextul economic actual, estimăm că piaţa cimentului se va reduce anul acesta cu 12-15% faţă de anul precedent. Din păcate, în prezent, cea mai mare cerere de ciment vine din partea persoanelor fizice, situaţie care denotă faptul că, în ciuda nevoilor locale, proiectele mari imobiliare, industriale şi de infrastructură sunt încă insuficient exploatate”, a precizat Markus Wirth.

Altfel, în 2010, bugetul alocat pentru modernizarea fabricilor de la Câmpulung şi Aleşd, precum şi a staţiei de macinare de la Turda s-a ridicat la peste 20 de milioane de euro. Valoarea investiţiilor pentru anul viitor încă nu a fost stabilită, aceasta urmând să fie comunicată la începutul anului viitor.

„În plus, în luna august a acestui an a fost aprobată începerea unei investiţii în valoare de 14 milioane de euro într-un proiect de eficienţă energetică la fabrica de la Aleşd, care va asigura aproximativ 15% din necesarul de energie electrică al fabricii, folosind căldura generată în timpul procesului de fabricare a cimentului. Investitia de la Aleşd va fi finalizată în 2012”, a adăugat CEO-ul companiei.

Holcim România a avut în 2009 o cifră de afaceri de 250 milioane euro, în scădere cu 28% faţă de anul precedent, iar Wirth spune că o parte din cauzele acestei scăderi rezidă în faptul că, pe fondul recesiunii economice, proiectele de infrastructură au fost amânate sau oprite, investiţiile noi pe piaţa imobiliară au lipsit, iar accesul la credite a fost îngreunat.

În România, Holcim este unul din cei trei mari jucători pe piaţa producătorilor de ciment, alături de HeidelbergCement (Germania) şi Lafarge (Franţa).

Holcim România SA face parte din Grupul elveţian Holcim, unul dintre cei mai importanţi furnizori de ciment şi agregate (piatră, nisip şi pietriş), precum şi betoane şi asfalt, incluzând serviciile aferente. Grupul este prezent în peste 70 de ţări, pe toate continentele, şi are aproximativ 80.000 de angajaţi.

Holcim România deţine în prezent 2 fabrici de ciment în Câmpulung şi Aleşd, o staţie de măcinare la Turda, 20 staţii ecologice de betoane, 5 staţii de agregate şi un terminal de ciment în Bucureşti. Holcim România are aproximativ 1.200 de angajaţi şi în 2009 a înregistrat o cifră de afaceri de 250 milioane euro.