Vom ajunge o ţară în care vom importa tot, plătit pe DATORIE. În schimb, ne înarmăm ca pentru RĂZBOI!

Ce poate fi mai plictisitor în primele zile din anul 2018 decât să discuţi despre educaţie şi impactul asupra pieţei  muncii, businessului şi economiei României nu acum, ci peste 10-20-30 de ani.

Atunci cei mai mulţi dintre noi şi cei aflaţi la putere acum, care au decizia pe mână şi pot influenţa lucrurile, vom fi deja la pensie aşteptând banii sau în azile, cu Alzeiheimerul pe cap, când nu mai realizăm ce se întâmplă în jurul nostru, deci nu ne mai interesează.

Daniela Vişoianu, preşedintele Coaliţiei pentru Educaţie,  a spus la ZF Live că 40% din generaţiile viitoare, din cei care vin din urmă şi trebuie să susţină România din punct de vedere economic, social, cultural şi politic, sunt analfabeţi social şi funcţional, adică vor fi un balast în viitor şi nu un activ, ca acum, pentru piaţa muncii, pentru business, pentru economie, pentru România.

Ce înseamnă analfabet social şi funcţional? Nu pot înţelege, nu pot exprima, nu pot explica ceea ce citesc, nu pot face mai mult decât operaţiuni simple, mecanice, fizice.

De inovare, de cercetare, de operaţiuni complexe, nici nu poate fi vorba.

Ce va însemna acest lucru pentru piaţa muncii şi pentru economie: o catastrofă.

Companiile din România, indiferent dacă sunt româneşti sau străine, nu vor putea derula operaţiuni mai complexe la o scară mai mare, cu o valoare adăugată mai mare şi, în consecinţă, nu vor putea plăti salarii mai mari, ceea ce în final va însemna o reducere a potenţialului de creştere economică şi apropierea de ţările Europei de Vest.

Pentru că nu vor avea personal, cele mai afectate vor fi companiile româneşti mari şi mijlocii. De fapt, România se va îndrepta şi mai mult către modelul sud-american, cu o ligă a companiilor mari, cele mai multe multinaţionale, iar la polul opus, cu foarte foarte multe companii mici sub 10 angajaţi care nu vor avea nicio forţă şi care nu vor putea executa operaţiuni mai complexe.

Ce se întâmplă acum în IT este doar o excepţie care nu va putea să susţină o economie întreagă.

continuarea, pe ZF.ro

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed