Vom ieși sau nu din oraș? Marcel Vela: Mesajul meu de aseară a fost trunchiat.

0
10
Vom ieși sau nu din oraș? Marcel Vela: Mesajul meu de aseară a fost trunchiat.

Ministrul de Interne, Marcel Vela, a precizat joi, într-o postare pe Facebook, că răspunsurile oferite aseară oamenilor care i-au adresat întrebări pe Facebook au fost scoase din context, iar mesajul i-a fost trunchiat, el subliniind că eliminarea restricțiilor de părăsire a localității începând cu 15 mai va fi valabilă doar pentru zonele metropolitane, dând ca exemple în acest sens Bucureștiul, Clujul, Timișoara și Oradea.

 

De asemenea, Vela a reiterat răspunsul oferit la întrebarea despre ieșitul la iarbă verde: oamenii pot merge unde vor dacă respectă prevederile din ordonanțele militare.

 

Ministrul a postat pe Facebook și transcrierea întrebărilor care i-au fost adresate, precum și răspunsurile oferite de el.

  • Întrebare 1: Prin părăsirea localității se înțelege limita de municipiu sau limita de județ? Vă mulțumesc!
    • „Vreau să vă spun că au fost discuții cu privire la ce înseamnă această limită și există foarte multe zone, inclusiv Bucureștiul care este foarte legat de județul Ilfov.
    • De exemplu, sunt mulți cetățeni din județul Ilfov care locuiesc în București sau mulți bucureșteni care sunt în București, lucrează aici dar și-au stabilit domiciliul în zona limitrofă Bucureștiului, care ține din punct de vedere teritorial administrativ de județul Ilfov.
    • Atunci se punea problema să discutăm despre zone metropolitane pentru a determina o limită locativă, să spun așa, lucru care se întâlnește nu doar în București, ci și în Cluj, în Timișoara, Oradea, în alte mari municipii care au dezvoltat o zonă periurbană cunoscută ca și zonă metropolitană și, în acest context, am decis următorul lucru: puteți sa mergeți, să părăsiți localitatea fără a ține cont de limita de municipiu sau limita de județ, așadar nu este impusă o limită pentru că era foarte dificil de impus limita în aceste zone metropolitane și, în consecință, nu va exista o limită teritorial administrativă în cadrul căreia să vă puteți deplasa sau să nu vă puteți deplasa.”
  • Întrebare 2: Putem merge începând cu data de 15 mai la iarbă verde, plajă, având în vedere că trebuie să ieșim din localitate la vreo 5 km?? Eu cred că este mult mai ok dacă am avea voie să ieșim în spații unde putem păstra distanțarea, decât în parcuri! Aștept un răspuns din partea dumneavoastră!!
    • „Puteți merge începând cu 15 mai unde doriți dvs, EVIDENT RESPECTÂND REGULILE impuse în ORDONANȚELE MILITARE, REGULI care VOR FI PRELUATE ÎN DECIZIA Comitetului Național Pentru Situații Speciale de Urgență, în sensul în care să păstrați distanța socială, să aveți materiale de protecție și, evident, să îndepliniți toate condițiile care țin de igiena personală, să vă spălați des pe mâini și SĂ FACEȚI TOT CE AȚI FĂCUT ȘI PÂNĂ ACUM PENTRU A OPRI RĂSPÂNDIREA NOULUI CORONAVIRUS.”