Vrea să mergi cu cei mici în vacanță, peste hotare? Ai grijă să nu faci această mare greșeală

Poliţia de Frontieră Română a anunțat care sunt condiţiile de călătorie pentru părinții care vor să plece cu copii minori în străinătate, având în vedere că se apropie vacanţa de vară.

Conform unui comunicat al Inspectoratului General al Poliţiei de Frontieră, citat de Agerpres, în ultima lună, poliţiştii de frontieră au fost nevoiţi să întrerupă călătoria pentru aproximativ 150 de cetăţeni români minori, deoarece părinţii sau însoţitorii nu deţineau documentele necesare pentru a călători în afara ţării împreună cu minorii în condiţii legale.

Vacanța de vară 2024: Documente necesare pentru călătoria minorilor

Conform Legii 248/2005 privind regimul liberei circulaţii a cetăţenilor români în străinătate, cetăţenii români minori pot ieşi din ţară numai în baza unui document de călătorie valabil, cum ar fi paşaportul sau cartea de identitate (pentru minorii peste 14 ani).

Poliţia de Frontieră subliniază că certificatul de naştere nu reprezintă un document de călătorie.

Minorii pot călători în străinătate însoţiţi, cu acordul părinţilor ori al reprezentanţilor legali. Reprezentantul legal este persoana desemnată, potrivit legii, să exercite drepturile şi să îndeplinească obligaţiile părinteşti faţă de minor.

De asemenea, odată cu aderarea României la Spaţiul Schengen aerian şi maritim, minorii care călătoresc cu avionul nu vor mai efectua controlul de frontieră şi vor merge direct către poarta de îmbarcare, utilizând aceleaşi documente ca şi până în prezent.

Vacanța 2024: Reguli pentru însoțitorii minorilor

Pentru a verifica dacă cetăţenii români minori şi însoţitorii acestora sunt în posesia documentelor necesare, poliţiştii de frontieră pot efectua verificări punctuale în incinta aeroportului.

Dacă aceştia nu sunt în posesia documentelor valabile, nu li se va permite ieşirea din ţară. Documentele necesare pentru a ieşi din ţară, în funcţie de situaţie, includ:

  • Document de călătorie valabil;
  • Acordul celuilalt părinte când călătoreşte însoţit doar de unul dintre părinţi;
  • Acordul ambilor părinţi când călătoreşte însoţit de altă persoană decât părintele;
  • Doar documentul de călătorie dacă se deplasează la domiciliu/reşedinţă şi face dovada în acest sens;
  • Doar acordul unui părinte când se deplasează la studii, concursuri, tratament medical şi face dovada scopului declarat al călătoriei.

Dacă minorul are peste 16 ani şi călătoreşte neînsoţit, acesta va avea nevoie de un document de călătorie valabil şi acordul din partea ambilor părinţi sau doar documentul de călătorie dacă face dovada domiciliului/reşedinţei în ţara în care călătoreşte.

Vacanța 2024: Sancțiuni și proceduri pentru însoțitorii Minorilor

Poliţia de Frontieră subliniază faptul că însoţitorii minorilor, alţii decât părinţii sau reprezentantul legal, nu mai sunt obligaţi să prezinte certificatul de cazier judiciar în format fizic, acesta fiind consultat electronic de către poliţistul de frontieră.

Însă, dacă poliţistul de frontieră constată că însoţitorul minorului a săvârşit anumite infracţiuni, acestuia nu i se va permite ieşirea din ţară cu minorul.

Printre infracţiunile menţionate se numără omorul, infracţiuni contra libertăţii şi integrităţii sexuale, trafic de droguri, şi altele.

Acordul părintelui sau părinţilor pentru efectuarea călătoriei în străinătate de către un minor este materializat într-o declaraţie notarială, conform modelelor postate pe site-ul Poliţiei de Frontieră.

În anul 2024, poliţiştii de frontieră au fost nevoiţi să întrerupă călătoria pentru aproximativ 880 de cetăţeni români minori din cauza lipsei documentelor necesare, aceste situaţii fiind mai frecvente odată cu finalizarea cursurilor şi începerea vacanţelor de vară.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed