x


 • EUR
  4.6524
  USD
  3.9764
 • 19° C
  Vremea
  Bucuresti
  Vant

  0 km/h
  Umiditate

  60%
  Presiune

  34304 hPa
string(11) "actualitate"

Vrei să devii agent imobiliar? Avantaje și dezavantaje

Criza în imobiliare a adus cu sine nu doar scăderea prețurilor, ci și micșorarea comunității de brokeri și agenți imobiliari din piață, de la 10.000 în 2007, la 4.000 în 2011.

Author: Seth Godin | Sursa: Money.ro | Publicat: 17.02.2012, 10:57 | Actualizat: 17.02.2012, 10:57

Pro și contra pentru o meserie controversată

 

În condițiile în care însă piața muncii aferentă fiecărei specializări nu poate absorbi toți specialiștii, brokerajul imobiliar devine o opțiune pentru reconversia profesională.

 

Merită să te faci agent imobiliar?


Brokerajul imobiliar este o profesie foarte accesibilă, cu oameni specializați inițial în domenii extrem de diverse. Primul avantaj al unei cariere în imobiliare este că nu există un plafon superior al veniturilor. Dacă în orice altă meserie, poți atinge un venit maxim pe care îl încasezi sau superiorul are grijă să îți schimbe grila salarială când câștigi prea mult, în imobiliare, cu cât închei mai multe tranzacții, cu atât obții un venit mai mare. Astfel, peste jumătate dintre agenții imobiliari câștigă cel puțin 1.000 euro pe lună, iar o treime dintre ei chiar peste 1.500 euro lunar.

 

Nu sunt multe meserii în care să îți poți lua o zi liber fără să ți se simtă lipsa. Ca agent imobiliar, se poate să ai un program flexibil, pe care să îl organizezi în funcție de cum dorești; chiar dacă mai multe ore lucrate înseamnă o implicare mai mare, agenții imobiliari au această independență.

 

Accesul în meseria de agent imobiliar se face în cel mai scurt timp și cu cele mai mici costuri. Ca să practici brokerajul imobiliar în mod profesionist, nu ai nevoie decât de diploma de broker imobiliar, obținută în urma unor cursuri specializate. Asociația Brokerilor Imobiliari (ABI) organizează lunar sesiuni de cursuri, eliberând în urma absolvirii lor diplome vizate și recunoscute de Ministerul Educației și Cercetării și de Ministerul Muncii. Următoarea sesiune de cursuri oficiale de brokeri imobiliari se va desfășura în perioada 24 – 26 februarie la sediul ABI și costă între 400 și 600 RON.

 

”Chiar dacă accesul în branșă este imediat, este important ca persoanele care aleg o astfel de meserie să o abordeze în mod profesionist și să urmeze cursuri de specialitate. După doar trei zile de școală, cei care fac cursurile ABI devin brokeri imobiliari cu acte în regulă, dar rezultatele obținute ulterior depind numai de ei”, declară Dragoș Vîlceanu, președinte ABI.

 

Neajunsurile meseriei de agent imobiliar


Ca în orice activitate, există însă și mici dezavantaje ale practicării acestei meserii. Ca broker sau agent imobiliar nu te bucuri de mult respect în societate, implicarea acestuia în procesul de tranzacționare imobiliară fiind de multe ori considerată inutilă.

 

În plus, sunt cazuri în care agenții imobiliari sunt nevoiți să lucreze și în weekend, fiind zilele în care clienții lor sunt disponibili pentru vizionări. Mai mult de două treimi dintre brokeri au activitate și la sfârșit de săptămână.

 

Nu în ultimul rând, persoanele care activează în această branșă nu se bucură de venituri constante, la fel ca alți salariați. Fiind o activitate de vânzări, veniturile pot fluctua simțitor de la lună la lună.