x


 • EUR
  4.6669
  USD
  4.0761
 • 16° C
  Vremea
  Bucuresti
  Vant

  5 km/h
  Umiditate

  70%
  Presiune

  34203 hPa
string(6) "social"

Vrei să te pensionezi şi nu ai suficientă vechime. Acum se poate cumpăra. Vezi cum se procedează

Vă bate gând de pensionare, dar vă lipsesc câţiva ani sau chiar numai câteva luni pentru a vă încheia socotelile cu câmpul muncii? Aveţi posibilitatea de a achita retroactiv contribuţia de asigurări sociale, oportunitate ivită în urma intrării în vigoare, acum câteva zile, a prevederilor Legii nr. 186/2016.

Author: Cristina Popovici | Sursa: businessmagazine | Publicat: 03.11.2016, 6:44 | Actualizat: 03.11.2016, 6:44

Noile reglementări au stârnit repede interesul timişorenilor şi nu puţini au fost cei care au luat deja drumul Casei Judeţene de Pensii Timiş, cu portofelul deschis şi dorinţă de plată.

 

„Legea a intrat în vigoare joi, Casa Naţională de Pensii Publice a transmis în teritoriu precizările cuvenite, marţi fiind implementat şi programul informatic necesar preluării, înregistrării şi rezolvării solicitărilor. Ca urmare, începând de miercuri, persoanele interesate să achite retroactiv contribuţia la pensii se pot adresa la sediul nostru din str. Andrei Şaguna nr. 5A.

 

Trebuie menţionat însă că, pentru a beneficia de această facilitate – una cu caracter temporar, de altfel – solicitanţii trebuie să respecte anumite condiţii“, arată Ioan Căprariu, directorul executiv al Casei Judeţene de Pensii Timiş.

 

Într-adevăr, posibilitatea de plată retroactivă a contribuţiei la pensii, care permite completarea stagiului de cotizare pentru obţinerea pensiilor în sistemul public, este valabilă doar pentru perioadele anterioare (în limita a cinci ani) în care cei interesaţi n-au fost asiguraţi nici în sistemul public de pensii, nici într-un alt sistem de asigurări sociale, respectiv nu au realizat stagiu de cotizare sau stagiu asimilat acestuia (şomaj, pensie de invaliditate etc.).