Washingtonul cere ajutor Chinei pentru a tempera Coreea de Nord

0
Washingtonul cere ajutor Chinei pentru a tempera Coreea de Nord

‘China are un interes major în stabilitate şi încercările neobosite ale Coreii de Nord de a se dota cu racheta nucleară reprezintă un pericol la adresa stabilităţii’, a declarat un înalt responsabil al administraţiei americane, care îl însoţeşte pe secretarul de stat american John Kerry în prima sa vizită la Seul.’Acest lucru ne oferă nouă şi chinezilor un obiectiv comun foarte puternic pentru denuclearizare’, a adăugat acelaşi oficial, sub acoperirea anonimatului.

 

‘Se pare că este evident că ei (nord-coreenii) pregătesc cel puţin un test cu rachetă’, a declarat un alt oficial al Departamentului de Stat, de asemenea sub rezerva anonimatului. Dacă testul va avea loc în timpul vizitei secretarului de stat american John Kerry în regiune, SUA ‘nu vor avea nimic altceva de făcut decât să condamne’ acţiunea regimului de la Phenian.

 

”Turneul secretarului de stat Kerry în Asia, care include Beijingul şi Tokyo, este foarte important pentru a le arăta aliaţilor noştri că suntem pregătiţi, că alianţele noastre contează şi că îi vom apăra’, a mai adăugat oficialul american.

 

Avionul la bordul căruia se află secretarul de stat american a făcut o escală în Kârgâzstan pentru a se alimenta cu carburant şi urmează ca vineri seara să ajungă la Seul, unde John Kerry va avea o întrevedere cu preşedintele sud-coreean, dna. Park Geun-Hye, şi cu ministrul de externe, Yun Byung-Se.

 

Secretarul de stat american se va afla sâmbătă la Beijing pentru a-i întâlni pe liderii chinezi, printre care şi ministrul de externe Wang Yi, iar duminică, după o scurtă vizită la Tokyo, va reveni la Washington.