Webstock 2009: În 5 ani vom deveni complet mobili

În România, Internetul mobil a apărut încă din 2000. Atunci aveam doar acces la email şi wap browser, iar ecranul telefonului mobil era meschin de mic. Astăzi, rata de penetrare a telefoanelor mobile cu acces web este ok, spune unul dintre vorbitori, Dragoş Stanca, managing director la F5 WebCorp, companie care deţine şi REALITATEA.NET.

„Foarte multe branduri şi-au făcut site-uri mobile, iar numărul de pagini web accesate de pe mobil a fost peste 10 milioane în luna august”, mai punctează Stanca. Cu toate acestea, şeful F5 recunoaşte că în România bugetele de publicitate alocate acestui suport sunt în continuare mici, iar banii pe care le câştigă aceste site-uri mobile sunt la fel de nesemnificative.

Freelancerul Victor Kapra aduce însă câteva veşti bune pentru cei care speră într-un viitor mai luminos pentru mobile web-ul românesc: „Creşte performanţa reţelelor de date în România. Vodafone promite deja viteze de până la 100 mbps pe care le promite clienţilor business. La nivel internaţional, avem noi sisteme de operare pe telefonul mobil: Windows Mobile 6.5 şi Android de la Google”.

Acelaşi Kapra oferă şi alte argumente că există un trend solid la nivel mondial înspre „telefonul mobil pe post de ecran esenţial”. „Câţi dintre voi intraţi cu telefonul mobil în dormitor?”, lansează el o întrebare, iar raportul este covârşitor în favoarea mâinilor ridicate. „91% dintre utilizatorii din întreaga lume ţin telefonul mobil la distanţă mai mică de 1 metru 24 de ore din 24”, citează Kapra o statistică recentă. Punerea în legătură a celor trei ecrane esenţiale din viaţa noastră a devenit o prioritate pentru giganţii IT&C. „Deutsche Telekom a lansat deja un serviciu comercial care le sincronizează. Iar Deutsche Telekom a achiziţionat recent Cosmote, aşa că sperăm că acest serviciu să devină disponibil şi în România în scurt timp”, spune Kapra. Ce înseamnă sincronizare? „Un playlist cu piese făcut pe calculator poate fi transferat pe TV şi pe telefonul mobil. La fel, un număr memorat într-un telefon ajunge pe televizor şi pe calculator”, explică freelancer-ul.

Dan Vîrtopeanu de la Voxline face un scurt tur de orizont al pieţei mondiale de telefonie mobilă conectată la web, care ne arată cât de aproape suntem de momentul marii uniri: „Doi din trei chinezi ascultă muzică la mobil, un sfert din coreeni se uită la tv de pe telefonul mobil, check in în aeroporturi cu telefonul mobil se face încă din 2001. În Berlin, plata biletelor pentru mijloacele de transport în comun se fac cu telefonul mobil. Iar în Africa, transferul de bani cu ajutorul telefonului mobil a câştigat teren pentru că acolo nu există ATM-uri”.

Cu toate acestea, nimeni nu are un glob de cristal pentru a ghici cât mai avem de aşteptat până cele trei suporturi vor da mână cu mână. „Telefonul mobil va deveni în 5 ani centrul multimedia pentru fiecare dintre noi”, încearcă Stanca un pronostic.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed