AcasăEconomieWirtualna Polska a achiziţionat Szallas Group din Ungaria, inclusiv platforma hotelieră Travelminit.ro,...

Wirtualna Polska a achiziţionat Szallas Group din Ungaria, inclusiv platforma hotelieră Travelminit.ro, tranzacţie estimată la 82 milioane de euro

Se aşteaptă ca tranzacţia să fie finalizată în cursul toamnei, după terminarea proceselor de autorizare din Ungaria.

”Wirtualna Polska Holding, una dintre principalele companii de e-commerce şi media din Polonia, cotată la bursă şi cu sediul în Varşovia, anunţă achiziţionarea Szallas Group – care în România operează platforma Travelminit.ro – de la acţionarul majoritar al companiei, PortfoLion Capital Partners şi de la mai multe persoane private, inclusiv fondatorii Travelminit.ro. Tranzacţia este evaluată la 72 milioane de euro, plus numerarul net al companiei, care este estimat la 10 milioane de euro la data încheierii tranzacţiei, valoarea totală a achiziţiei ajungând la 82 milioane de euro”, anunţă companiile.

Wirtualna Polska Holding SA este un grup de societăţi cotat la bursa poloneză, acţionar al mai multor portaluri mari de comerţ electronic şi media, activ pe piaţa poloneză şi central-est europeană. În ceea ce priveşte serviciile turistice, până acum Wirtualna Polska s-a concentrat asupra Poloniei însă, prin această achiziţie, la portofoliul grupului se adaugă mai multe ţări şi platforme din ţări precum România, Croaţia, Cehia şi Ungaria, triplând dimensiunea pieţei căreia i se adresează.

Wirtualna Polska a cumpărat acţiuni de la PortfoLion, precum şi de la fondatorii platformelor operate de Szallas.hu în Ungaria, România, Cehia, Polonia şi Croaţia, Pavel Kotas, Ferenc Rigó, László Buzogány, Tomáš Pětivoký şi Milan Petr.

Rigó şi Buzogány sunt fondatorii platformei Travelminit.ro, una dintre cele mai mari platforme de rezervări hoteliere din România şi cu cea mai rapidă creştere, care la rândul ei face parte din grupul achiziţionat – Szallas.

“Achiziţionarea grupului Szallas este prima noastră investiţie externă şi un moment revoluţionar în istoria grupului Wirtualna Polska Holding. De asemenea, credem că există potenţial în spatele industriei turismului în ansamblu. Acest lucru a fost confirmat de performanţa financiară a produsului nostru turistic, Nocowanie.pl, care a adus venituri fără precedent în istoria lui în Q2 2022”, declară Jacek Świderski, CEO al Wirtualna Polska Holding SA.

Primul produs al Szallas Group, Szallas.hu, fondat în 2007 a devenit în ultimii ani una dintre cele mai populare platforme de rezervări hoteliere din Ungaria. În 2015, PortfoLion a achiziţionat compania care se baza pe capitalul băncii OTP şi EXIM, a sprijinit creşterea organică deja remarcabilă a Szallas.hu cu o strategie de achiziţionare intensivă. Cu PortfoLion, Szallas Group a reuşit să cumpere alte platforme în Polonia, România şi Republica Cehă, în timp ce Szallas.hu a devenit cea mai mare platformă hotelieră online pe piaţa din Ungaria. Datorită cooperării fructuoase dintre conducerea Szallas şi PortfoLion, Grupul a reuşit să atragă atenţia companiilor uriaşe precum Wirtualna Polska.

Prin achiziţionări ulterioare şi creştere organică, veniturile Szallas Group au crescut de 10 ori, valoarea totală a tranzacţiilor ajungând la 200 de milioane de euro şi peste 1 milion de rezervări – în perioada iunie 2021 – 2022, de la 20 de milioane de euro în anul anterior achiziţiei PortfoLion.

Szallas Group şi-a îmbunătăţit portofoliul cu produse turistice online precum pachete spa sau pachete speciale promoţionale şi oferă cazare într-un total de 87.000 de unităţi, care ar putea ajunge la 100.000 după tranzacţie.

„Suntem mândri că în această eră care tocmai se încheie, am reuşit să construim un brand regional puternic şi o structură corporativă solidă împreună cu managerii şi angajaţii Szallas Group”, a rezumat Tibor Győrbiró, partener al PortfoLion.

Societatea a încheiat mai multe afaceri pe parcursul ultimului an şi jumătate şi a vândut investiţii în domeniul tehnologiei companiilor din America, Asia şi Europa.

“Vom urmări în continuare să creştem în ţările Europei Centrale şi de Est (ECE) aşa cum am stabilit cu PortfoLion, prin achiziţii suplimentare şi creştere organică în regiune. Faptul că am devenit membrii unui grup atât de mare şi cu creştere rapidă ca Wirtualna Polska Holding, deschide noi oportunităţi pentru echipa noastră dedicată de 350 persoane”, spune József Szigetvári, CEO al Szallas Group.

Schimbarea nu afectează operarea produselor grupului. Sunt planificate dezvoltări suplimentare în Ungaria şi se aşteaptă ca expansiunea grupului în Polonia să se consolideze. 

Turiştii şi hotelierii din România vor profita la rândul lor pe urma multiplicării oportunităţilor pe care Travelminit va avea în urma afacerii. Travelminit este dedicat exclusiv pieţei din România, având mai mult de 7.500 de cazări şi înregistrând o creştere a vânzărilor de 104% anul acesta (comparativ cu 2019 înainte de pandemie).

“Obiectivul nostru pe termen lung este să transformăm platforma Travelminit.ro în jucătorul nr. 1 pe piaţa rezervărilor hoteliere din România, oferind o experienţă plăcută de rezervare şi cea mai largă gamă locală la cel mai mic preţ. Ca obiectiv pe termen scurt, planificăm să asigurăm acces utilizatorilor din România la gama regională de cazări a grupului Szallas, pentru a putea oferi băi termale în Ungaria, city break în Republica Cehă şi vacanţe pe litoralul din Croaţia. Credem că creşterea noastră se va accelera şi mai mult având pe Wirtualna Polska Holding în sprijinul nostru”, au declarat Ferenc Rigó şi László Buzogány, fondatorii Travelminit.

Wirtualna Polska Holding SA este un grup tehnologic de tip holding implicat în activităţi de mass-media, publicitate şi comerţ electronic. În iulie 2022, site-ul şi serviciile companiei au fost utilizate de către 22 milioane de polonezi. Din 2015 Wirtualna Polska Holding S.A. a fost cotat la Bursa din Varşovia. Pe durata ultimelor 12 luni până în iunie 2022, veniturile companiei au totalizat aproape 207 milioane de euro, pe când EBITDA ajustată a crescut la 73 milioane de euro.

Membru al OTP Group, unul dintre grupurile bancare principale din ţările ECE, PortfoLion – cu sediul în Budapesta – este o societate de capital de risc şi de investiţii private în toate etapele de la Seed prin Seria B la Buyout. Cu o strategie prudentă de investiţii în sector, PortfoLion urmăreşte sprijinirea fondatorilor vizionari cu o mentalitate de creştere globală şi produse digitale scalabile. Managerul de fond are în prezent peste 20 de investiţii active, inclusiv SEON, Novakid, OneSoil, CodeCool şi FLOWX.AI. Vânzări recente notabile includ Banzai Cloud (Cisco), Tresorit (Swiss Post) şi Starschema (HCL Technologies). PortfoLion având active administrat în valoare de peste 450 de milioane de euro, caută în mod activ investiţii pe viitor în Europa. Mai multe informaţii pe portfolion.hu.

Szallas Group a fost înfiinţat în 2007 în Ungaria, şi site-ul de rezervare cazări pe care îl deţine este în prezent prima alegere ca brand în rândul turiştilor locali. Din 2016, pe baza strategiei comune a conducerii şi PortfoLion de a crea din Szallas.hu un campion al regiunii ECE, compania şi-a extins operaţiunile pentru a acoperi şi alte ţări ECE. Prin achiziţiii ulterioare şi creştere organică, Szallas Group a furnizat servicii de rezervare cazări clienţilor în Ungaria, Republica Cehă, România, Polonia şi Croaţia cu 4 brand-uri majore (szallas.hu, noclegi.pl, hotel.cz, travelminit.ro,). De asemenea, grupul operează site-uri care oferă pachete spa (spa.cz), pachete speciale promoţionale (maiutazas.hu), activităţi de tur-operator, vouchere la atracţii turistice şi servicii B2B. Pe cele 5 pieţe acoperite de operaţiunile lui, Grupul oferă cazare într-un total de 87.000 de unităţi. Pe durata ultimelor 12 luni până în iunie 2022, peste un milion de rezervări cu tranzacţii în valoare totală de 200 de milioane de euro au fost realizate prin site-urile Grupului. În această perioadă, Szallas Group a generat un EBITDA de 6.6 milioane de euro. Szallas Group operează 15 produse în 5 ţări cu o echipă alcătuită din 350 angajaţi.

 

Ultimele Articole