WSJ: Ritmul de crestere a inflatiei din Romania si Turcia, cel mai alert din Europa

In Romania, salariile nete au inregistrat o crestere anuala de 21% in februarie, ceea ce a determinat in martie o crestere a inflatiei peste nivelul de 8%, inregistrat in februarie, care este dublu fata de tinta Bancii Nationale a Romaniei (BNR). In Turcia, inflatia din luna martie s-a majorat, de asemenea, ajungand la nivelul de 9,2%, un studiu aratand ca perspectivele se inrautatesc. 

Trendul de crestere a inflatiei este cel mai evident in Europa de est, insa reprezinta o problema globala, pe fondul majorarii preturilor la materii prime. In timp ce tarile din Europa centrala, cum este cazul Poloniei, pot sa combata presiunile inflationiste datorita aprecierii monedei nationale, aceasta strategie nu este valabila in cazul Turciei si Romaniei care depind in mare masura de finantarea externa.

Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, a criticat in repetate randuri ritmul majorarilor salariale, guvernul aplicand o politica fiscala relaxata si promovand o majorare semnificativa a salariilor in sectorul public. Cresterea salariilor ar putea afecta investitiile straine directe de care Romania are nevoie pentru a-si acoperi deficitul de cont curent, care in prezent a ajuns la 14% din produsul intern brut si continua sa creasca. 

In Turcia, ultimele prognoze ale bancii centrale arata o majorare a estimarilor de inflatie pentru sfarsitul anului la 8%, de la nivelul de 7,2% inregistrat in urma cu doua luni. In aceste conditii, guvernatorul bancii centrale turce Durmus Yilmaz si-a moderat politica de reducere a dobanzii de referinta, nivelul actual fiind de 15,25%, cel mai mare nivel din lume pana saptamana trecuta, cand banca centrala din Islanda a majorat dobanda la 15,5%. 

Preturile de consum au crescut, in Romania, in intervalul martie 2007-martie 2008, in medie cu 8,63%, nivel nemaiatins din ianuarie 2006, ca urmare a scumpirii accentuate a serviciilor, combustibililor si unor categorii de alimente, potrivit datelor publicate de Institutul National de Statistica (INS), relateaza Newsin. Un nivel atat de ridicat al inflatiei anuale nu a mai fost atins din ianuarie 2006, cand indicele anual al preturilor de consum a fost de 8,89%. In intervalul martie 2007-martie 2008, cel mai mult au crescut preturile alimentelor, cu 10,82% in medie, tarifele la servicii au sporit cu 10,69%, in timp ce marfurile nealimentare s-au scumpit cu doar 5,91%. Analistii estimeaza ca inflatia anuala se va mentine peste 8% in aprilie si mai, pentru ca apoi temperarea acesteia sa fie mai puternica in a doua parte a anului, daca asteptarile inflationiste nu se reflecta in presiuni salariale si in cazul evolutiei favorabile a cursului de schimb si agriculturii. 

Pentru 2008, BNR are o tinta de inflatie de 3,8%, plus/minus un punct procentual. La sfarsitul anului trecut, rata anuala a inflatiei s-a situat la nivelul de 6,57%, fata de 4,87% in decembrie 2006, plasandu-se in afara tintei BNR de 4%, plus/minus 1%.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed