AcasăExterneXi Jinping a refuzat să ia cina cu Vladimir Putin după întâlnirea...

Xi Jinping a refuzat să ia cina cu Vladimir Putin după întâlnirea de joi din Uzbekistan

Liderul chinez Xi Jinping nu s-a dus la dineul oferit șefilor de stat prezenți la summitul regional de securitate din Uzbekistan. Absența lui a fost motivată invocându-se politica delegației Chinei privind COVID-19, a declarat vineri pentru Reuters o sursă din guvernul țării gazdă a evenimentului.

Xi Jinping, care face prima sa călătorie în străinătate de la începutul pandemiei, participă săptămâna aceasta la o întâlnire a Organizației pentru Cooperare de la Shanghai, în orașul Samarkand. Cu toate acestea, el nu a apărut în fotografiile de grup publicate joi seara, când liderii participanți la summit, inclusiv președintele rus Vladimir Putin și cel al Turciei, Recep Erdogan, au mers la cină.

O sursă guvernamentală din Uzbekistan a confirmat absența lui Xi și a spus că delegația chineză a motivat făcând referire la politica sa anti-COVID. La Beijing, Ministerul chinez de Externe nu a răspuns unei solicitări de comentarii. Xi, în vârstă de 69 de ani, vrea să obțină al treilea mandat istoric, la congresul Partidului Comunist care va începe luna viitoare.

Xi Jinping și Vladimir Putin s-au întâlnit joi în Samarkand. Președintele rus a declarat că înțelege faptul că liderul chinez s-a arătat „îngrijorat” de situația din Ucraina, ceea ce reprezintă o recunoaștere surprinzătoare a fricțiunilor existente între Moscova și Beijing în privința războiului din Ucraina, informează Reuters.  

„Apreciem în mod deosebit poziția echilibrată a prietenilor noștri chinezi în privința crizei din Ucraina”, i-a declarat Putin lui Xi în cadrul primei întrevederi pe care cei doi șefi de stat o au de la începutul invaziei ruse în Ucraina. „Vă înțelegem semnele de întrebare și grija pe care ați manifestat-o. În cadrul întrevederii de astăzi, vom explica, evident, poziția noastră”, a declarat Vladimir Putin. 

Ultimele Articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.