AcasăExterneZâmbete la întâlnirea Szijjarto-Lavrov! Rusia transmite că vrea să-și dezvolte relația „strategică”...

Zâmbete la întâlnirea Szijjarto-Lavrov! Rusia transmite că vrea să-și dezvolte relația „strategică” cu Budapesta

Rusia se aşteaptă să îşi dezvolte relaţia „strategică” pe care o are cu Ungaria, în ciuda sancţiunilor adoptate de Uniunea Europeană împotriva Moscovei, a declarat joi şeful diplomaţiei ruse, Serghei Lavrov. El l-a primit – foarte cordial – pe omologul său de la Budapesta, Peter Szijjarto, venit la Moscova să ceară mai mult gaz rusesc, deși Bruxelles-ul se pregătește de o sistare completă a importurilor de la Gazprom.

Rusia nu va permite ca sancţiunile europene „să interfereze în cooperarea noastră şi vom căuta soluţii pentru ca această cooperare să devină în toate domeniile impermeabilă la aceste capricii şi încercări de pedepsire”, a declarat Serghei Lavrov într-o conferinţă de presă comună cu omologul său ungar Peter Szijjarto.

Șeful diplomaţiei ruse i-a promis omologului ungar că Moscova „va analiza” rapid posibilitatea de a livra gaz suplimentar Ungariei în acest an. „Astăzi, colegii noştri au exprimat interesul guvernului ungar pentru o nouă achiziţie de gaz natural în acest an. Această cerere va fi imediat transmisă şi analizată”, a spus Lavrov în conferinţa de presă cu Szijjarto.

Şeful diplomaţiei ungare s-a deplasat joi la Moscova pentru a discuta despre achiziţia a 700 de milioane de metri cubi suplimentari de gaz natural, conform partidului FIDESZ al premierului ungar Viktor Orban.

Szijjarto urma să discute la Moscova şi cu vicepremierul rus Aleksander Novak, omul forte al sectorului energetic rus.

„Apreciez sincer relaţiile noastre. Discuţiile noastre de azi au confirmat natura lor durabilă şi strategică. Şi le vom dezvolta prin toate mijloacele posibile”, a preconizat ministrul de externe al lui Vladimir Putin.

Ungaria, relație duplicitară cu Rusia

Ungaria, membră a Uniunii Europene, a menţinut relaţii strânse cu Rusia în ciuda invaziei din Ucraina şi s-a opus planurilor UE de a reduce dependenţa de importurile de petrol şi gaz din Rusia.

Vizita lui Peter Szijjarto survine la o zi după ce Comisia Europeană a anunțat un plan care urmăreşte diminuarea cu 15 la sută a consumului european de gaz pentru a surmonta eventuala sistare a livrărilor ruseşti şi pentru a reduce dependenţa de Moscova.

Ungaria, ţară din Europa Centrală fără acces la mare, importă din Rusia 65 la sută din necesarul de petrol şi 80 la sută din cel de gaz şi este îngrijorată de riscul unei penurii, astfel că săptămâna trecută a decretat „stare de urgenţă energetică”.

Premierul Viktor Orban, deși a condamnat ofensiva rusă împotriva Ucrainei, are o poziţie ambiguă faţă de Rusia, scrie AFP, preluată de Agerpres. El a votat sancţiunile alături de partenerii săi din UE, însă a blocat timp de mai multe săptămâni un plan pentru un embargo asupra petrolului rus, spunând că ar fi vorba despre o „bombă atomică” lansată asupra economiei sale. În cele din urmă, a obţinut o derogare pentru importul de petrol rusesc transportat prin conducte. De atunci, Orban blamează neîncetat politica de sancţiuni, spunând că aceasta deteriorează situaţia din Ungaria. UE „şi-a tras un glonţ în plămâni”, a spus el vineri, cerându-le liderilor UE să schimbe direcţia.

Ultimele Articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.