Zece femei de la o fabrică de confecţii din Calafat la spital după ce s-au intoxicat cu insecticid

Femeile au solicitat intervenţia ambulanţei după ce au intrat marţi dimineaţă în fabrică şi au început să se simtă rău, acuzând o stare de ameţeală. Imediat, angajatorul a suspendat activitatea în fabrică până când se va stabili cantitatea de noxe din interior.

 

La ora actuală, cele zece femei au fost transportate la spital, unde se află sub supravegherea medicilor.

 

„Femeilor li s-au acordat îngrijiri medicale, ele se află în acest moment în monitorizare, iar starea lor este momentan stabilă”, a declarat Mihai Litră, purtătorul de cuvânt al Spitalului Calafat.

 

Inspectoratul Teritorial de Muncă Dolj a trimis o echipă la fabrica respectivă pentru a stabili împrejurările în care a avut loc incidentul.

 

„Inspectorii ITM sunt la faţa locului, se colaborează cu reprezentanţii fabricii, care au decis să suspende pe parcursul zilei de astăzi (n.r. – marţi) activitatea pentru a permite organelor abilitate să măsoare nivelul de noxe”, a declarat Cătălin Mohora, inspector şef ITM Dolj.

 

Vineri dimineaţă, 67 de femei de la aceeaşi fabrică au ajuns la spital după ce s-au intoxicat, cel mai probabil, cu insecticidul pe care reprezentanţii fabricii l-au folosit joi seară în fabrică. Şeful Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Dolj, Cătălin Mohora, declara că joi seară hala în care lucrează femeile a fost dezinfectată cu anumite substanţe, iar pe parcursul nopţii spaţiul respectiv a rămas închis, fiind aerisit doar vineri dimineaţă, timp de o oră, înainte ca angajatele să ajungă la serviciu.

 

Toate femeile care s-au intoxicat atunci au fost externate după mai puţin de 20 de ore de la momentul internării întrucât starea lor de sănătate s-a ameliorat. Angajatorul nu a primit încă nicio sancţiune, dar riscă amenzi între 4.000 şi 8.000 de lei.

 

Directorul fabricii de confecţii, Marian Păsat, a declarat că pentru dezinsecţia halei în care lucrau femeile s-a folosit insecticid, susţinând că nu toate angajatele au dezvoltat reacţii adverse de la substanţa respectivă şi că mai degrabă ar fi fost vorba despre o reacţie de panică în momentul în care au văzut că unele muncitoare se simt rău.

 

„Noi am folosit începând cu ora 18.00, seara trecută, un insecticid de la o firmă nemţească împotriva muştelor şi ţânţarilor. Azi dimineaţă s-au prezentat aproximativ 500 de persoane la muncă. Dintre acestea doar câteva au avut o stare de rău, iar celelalte s-au speriat mai mult că au văzut colegele că se simt rău. Am anunţat Serviciul de Ambulanţă de la Calafat şi 67 de persoane au fost transportate pentru îngrijiri medicale. Am folosit angajaţii noştri pentru răspândirea insecticidului şi pe prospectul acestuia nu se spunea nimic că trebuie ferit contactul cu oamenii pentru un anumit interval. Am intrat şi eu de dimineaţă în fabrică şi chiar înainte de venirea femeilor încăperile au fost aerisite prin deschiderea uşilor”, declara Marian Păsat.

 

O echipă de inspectori de la Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Dolj a mers la fabrica de textile pentru a investiga modul în care s-a făcut dezinsecţia.

 

Patronul fabricii de confecţii din Calafat este italian. Fabrica, Maglierie Cristian Impex SRL, a fost construită în 1997 şi are 1.280 de angajaţi.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed