x


  • EUR
    4.8288
    USD
    4.4163
string(16) "instant-articles"

ZECI de virusuri antice şi necunoscute ar putea fi eliberate. Când se va întâmpla asta

Un gheţar din nord-vestul platoului tibetan din China a conservat de-a lungul ultimilor 15.000 de ani mai multe tipuri de virusuri, unele dintre ele necunoscute pentru oamenii de ştiinţă, arată un studiu citat de Live Science.

Author: Cristina Popovici | Sursa: Money.ro | Publicat: 24.01.2020, 9:03

Oamenii de ştiinţă au descoperit 28 de noi grupuri de virusuri după ce au analizat două mostre de gheaţă extrase din gheţar. Studierea acestor virusuri misterioase îi poate ajuta pe oamenii de ştiinţă să înţeleagă ce tipuri de virusuri au proliferat în diferite condiţii de climă şi de mediu, de-a lungul timpului.

 

Cele două mostre au fost colectate din gheţarul Guliya în 1992 şi în 2015. Însă atunci nu existau măsuri speciale pentru prevenirea contaminării probelor, ceea ce s-a şi întâmplat: exteriorul mostrelor de gheaţă a fost contaminat, dar interiorul lor a rămas intact. Acolo au descoperit cercetătorii 33 de grupuri de virusuri, dintre care 28 sunt necunoscute de ştiinţă: „Microbii din cele două mostre sunt foarte diferiţi între ei, ceea ce înseamnă că trăiau în condiţii foarte diferite de climă în momentul în care au rămas prinşi în gheţar”.