x


  • EUR
    4.7536
    USD
    4.3072
string(7) "politic"

Zgonea: Suntem vazuti ca „hoti”, „corupti”, „chiulangii”

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, atrage atenţia deputaţilor, printr-o scrisoare deschisă, că Parlamentul suferă din cauza unui deficit de imagine şi că sunt văzuţi drept "hoţi", "corupţi" şi "chiulangii". În acest context, el le-a transmis colegilor săi că a venit timpul să fie responsabili.

Author: Cristina Popovici | Sursa: digi24.ro | Publicat: 01.02.2015, 13:11

“Am constatat cu tristețe faptul că nu ne raportăm la regulamente și norme, ci improvizăm sau încercăm să facem slalom printre reguli și cutume instituționale. Puterea mediatică a unor astfel de așa-zise exemple, poate nesemnificative ca proporție în raport cu numărul total al parlamentarilor, dar uriașe la nivelul exemplulului de conștiință publică, a făcut ca de cele mai multe ori efortul și munca noastră să se topească în apelative precum “hoți”, ,”corupți”,”profitori” sau “chiulangii””, a spus Zgonea.

El a arătat că, în opinia sa, aceste etichete sunt nedrepte și descurajante pentru mulți dintre deputaţi, care muncesc cu seriozitate și înțeleg rolul pe care îl au în Parlament şi a făcut apel la responsabilitate şi la colaborare.

“A venit momentul să ne certăm mai puțin între noi, să dăm dovadă de mai multă responsabilitate și să nu mai amânăm adoptarea unor legi și măsuri pe care întreaga societate le așteaptă de la noi”, a spus Zgonea.

El le-a propus deputaţilor ca în această sesiune parlamentară să aibă o colaborare reală și în interes public între toate partidele politice pentru adoptarea cât mai rapidă a unei noi legislații electorale.

“Unul dintre principiile care trebuie să stea la baza acestor legi va fi să asigurăm un sistem de vot eficient si securizat (…) De asemenea, consider că trebuie să răspundem așteptărilor cetățenilor printr-o reducere semnificativă a numărului parlamentarilor”, a spus Zgonea.

El a spus că dialogul onest este singura cale prin care se va reuși adoptarea unei noi legi de finanțare a partidelor politice, prin care să se transparentizeze circulația banilor și să se taie fluxul de resurse necontrolate, precum și “donațiile” suspecte făcute în timpul campaniilor electorale și în perioadele premergătoare.

“De asemenea, avem nevoie de o alocare clară a resurselor bugetare pentru fiecare partid politic și să prevedem sancțiuni severe în caz că cineva își va mai permite să încalce regulile”, a spus Zgonea.

El a arătat că îşi doreşte finalizarea în acest an și a procesului de revizuire a Constituției, unde, personal, printre alte modificări importante, ar vrea să existe prevederi clare în domeniul interzicerii traseismului politic.

Zgonea a mai arătat că alte priorități legislative în această sesiune se concentrează în jurul dezbaterii și adoptării unui nou Cod fiscal, dar și a Legii redevențelor și minelor.

El a mai spus că toate dezbaterile din comisii și de la plen trebuie să fie transmise în direct atât pe internet, cât și la televiziunea publică, iar orarul ședințelor și ordinea de zi trebuie afișate public din timp.