ANPC devine un mini-BNR! 140 de recuperatori de creanţe şi intermediari credite au notificat Protecţia Consumatorului

0

Până la data de 31 decembrie, recuperatorii de creanţe din România şi brokerii de credite aveau obligaţia conform OUG 52/2016 care transpune în legislaţia românească Directiva 17 europeană/2014, să se înregistreze la ANPC.

 

Reprezentanţii KRUK România, una dintre cele mai mari societăţi în cauză, ne-au declarat că societatea „a depus la ANPC documentele necesare pentru înregistrare la data de 12.12.2016 şi a primit confirmarea oficială de înregistrare la data de 28.12.2016, cu menţiunea că numărul de înregistrare va fi comunicat ulterior de către ANPC”.

 

La rândul său, ANPC ne transmite că au fost înregistrate 40 de entităţi din categoria recuperatorilor de creanţe care îndeplinesc condiţiile de admitere de activitate pe piaţa românească. Potrivit ordonanţei de la 1 ianuarie 2017, recuperatorii de creanţe, intermediarii de credite şi dezvoltatorii imobiliari sunt obligaţi să se înregistreze la ANPC. În privinţa brokerilor de credite, până acum, au depus cereri de înregistrare 100 din circa cei 150 existenţi.

 

ANPC are obligaţia, potrivit legii, să înregistreze sau să interzică practica, în anumite condiţii, a recuperatorilor de creanţe şi a brokerilor de credite. Potrivit ordonanţei de transpunere a Directivei, „entitățile de recuperare creanțe, respectiv creditorii non-bancari, raportează Autorității Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor numărul de cazuri, respectiv de contracte de credite aflate în curs de derulare, în condițiile prevăzute prin Ordinul Președintelui Autorității Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor”, scrie economica.net.