BOR, cel mai mare deținător de active din România: Suma activelor corporale,undeva între 9 și 10 miliarde de dolari

 

Petrișor Gabriel Peiu, fost subsecretar de stat pentru politici economice, face o analiză pentru Ziare.com asupra locului pe care Biserica Ortodoxă Română (BOR) îl ocupă în viața materială a poporului.

 

”În România există puțin peste 16.400 de lacașuri de cult ortodoxe (ceea ce reprezintă 60% din lăcașurile de cult din țară, deși ortodocșii reprezintă peste 86% din populație, conform recensământului din 2011), dintre care aproximativ 13.500 sunt biserici parohiale (din parohii și filii), restul reprezentând alte tipuri de lăcașuri (capele de cimitir, de exemplu), 3.200 dintre ele fiind ridicate după 1989; asta înseamnă cam 1.300 de credincioși pentru fiecare biserică, în medie. În București, avem cam 300 de biserici (cele mai multe într-o capitală din UE), deci cam una la 6.000 de ortodocși. După valoarea medie a construcției din grila de impozitare (vorbim doar de construcție), valoarea însumată a acestor lăcașuri de cult este de aproximativ 4 miliarde de dolari (16 miliarde de lei); aici putem adăuga încă un miliard de dolari valoarea activelor mănăstirești (avem peste 400 de mănăstiri și peste 180 schituri) și încă jumătate de miliard de dolari valoarea terenurilor deținute (forestiere, 40.000 ha estimate la 10.000 de dolari/ha și agricole, 40.000 ha estimate la 3.000 de dolari/ha), ceea ce conduce la un total de 5,5 miliarde de dolari.

 

Respectând regula valabilă la bisericile occidentale și la cea greacă, conform căreia valoarea artistică și a obiectelor de cult reprezintă cam 80% din valoarea imobiliară pură, rezultă că am avea încă aproximativ patru miliarde de dolari active de natură artistică sau/și de patrimoniu cultural. Practic, suma activelor corporale (cele intangibile fiind mai greu de evaluat din motive lesne de înțeles) deținute de către BOR este undeva între 9 și 10 miliarde de dolari. E mult, e puțin? Dacă ne gândim că în România populația deține active de 200 miliarde de dolari (jumătate sunt financiare), iar companiile încă 340 miliarde de dolari și statul aproximativ 60 miliarde de dolari, putem vorbi de un total al activelor din România de aproximativ 600 miliarde de dolari (sau 300% din PIB). Din acest punct de vedere, ponderea activelor deținute de BOR în acest ansamblu este de numai 1,6-1,7%, egalată doar de ponderea activelor deținute de către cea mai mare companie din țară, OMV Petrom (tot 9-10 miliarde de dolari).”, a scris Petrișor Gabriel Peiu pentru Ziare.com.

 

Acum 15 ani, BOR nu se număra printre primii cinci deținători de active din România și nu deținea un procent din activele românești. Ce s-a întamplat între timp? BOR a renovat majoritatea lăcașurilor de cult, unele foarte vechi și de mare importanță istorică, și a finalizat construcția a vreo 2.500 de noi lăcașuri de cult. Practic, BOR a devenit cel mai mare deținător de active din România.

 

Veniturile atât de hiperbolizate ale BOR nu sunt decât de 100 milioane de dolari pe an, dintre care 20 milioane de dolari realizate de către Administrația Patriarhală și alte 80 milioane de dolari realizate de către arhiepiscopii și episcopii (entitățile care fac raportări la ANAF), spune Peiu.

 

 

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed