Câți ani trebuie să munceşti pentru a-ți cumpăra un apartament?

0

Cifrele puse la dispoziţie de baza de date numbeo.com privesc nivelul condiţiilor de viaţă din câteva oraşe care se află pe lista celor mai vizitate destinaţii turistice din lume.

 

Concluziile cercetării vizează măsurarea venitului net mediu pe lună specific fiecărui oraş şi valoarea preţului unui apartament de 50 de m² într-o zonă mai îndepărtată de centru.

 

Rezultatele sunt bazate însă pe calcule pur matematice pentru că o persoană ar trebui să muncească în fiecare zi, fără concediu un anume număr de ani, iar întreg salariul câştigat ar trebui economisit pentru cumpărarea apartamentului.

 

Cu toate acestea, nu putem să nu ne imaginăm când vizităm oraşe precum New York, Beijing sau Dubai cum ar fi să avem cheia unui apartament din unul dintre zgârie-norii acestor oraşe.

 

În ceea ce priveşte Bucureştiul, românii trebuie să lucreze timp de opt ani pentru a cumpăra un apartament de 50.000 de dolari în capitala României, salariul mediu lunar trecând puţin de 500 de dolari.

 

În New York, cei 480.000 de dolari pentru un apartament în cea mai aglomerată zonă a Statelor Unite pot fi strânşi în 11 ani, la un salariu mediu lunar de 3.700 de dolari. Este cel mai mare preţ plătit pentru un apartament, însă şi salariul locuitorilor este pe locul al doilea pe lista Brightside, după Sidney.

 

Cei mai romantici dintre cumpărători care caută atmosfera boemă a Parisului trebuie să aştepte 11 ani pentru a cumpăra un apartament de 320.000 de dolari în unul dintre oraşele-simbol ale Franţei.

 

De departe cel mai mult timp la locul de muncă trebuie să-l petreacă persoanele care vor să se trezească în Londra, nu mai puţin de 17 ani. Economiile trebuie să se ridice la suma de 400.000 de dolari, în timp ce veniturile medii lunare ale londonezilor ajung la 2.000 de dolari, potrivit numbeo.com.

 

Pentru a fi proprietar Roma, unul dintre cele mai vechi centre culturale şi istorice din lume, o persoană trebuie să strângă în 12 ani cei 230.000 de dolari pentru un apartament în Peninsula Italică.

 

Cei care preferă Rusia ar trebui să muncească timp de 12,5 ani pentru a-şi permite un apartament, însă veniturile medii lunare din fosta URSS nu depăşesc 800 de dolari.

 

Pentru Dubai, cel mai mare oraş al Emiratelor Arabe Unite, una dintre destinaţiile turistice preferate de milionari, cei interesaţi trebuie să economisească timp de trei ani jumătate pentru a achiziţiona un apartament de 135.000 de dolari, la un salariu lunar de 3.300 de dolari.

 

În Asia, pentru a deţine un apartament în capitala Thailandei, Bankok, locuitorii trebuie să aştepte 11 ani, la un salariu de aproape 700 de dolari.

 

Beijing, capitala Chinei, este oraşul în care oamenii trebuie să aştepte cel mai mult pentru a-şi permite o locuinţă, 17 ani jumătate. Preţul unui apartament este de 289.000 de dolari, în timp ce salariul nu depăşeşte 1.300 de dolari, conform datelor numbeo.com.

 

În America de Sud, oamenii care au făcut economii acum 13,5 ani pot vedea Jocurile Olimpice de la Rio de Janeiro din propria lor locuinţă, care în prezent costă 100.000 de euro.

 

Care sunt zonele cu cele mai ieftine apartamente? Cei care îşi doresc să locuiască în oraşe exotice din Africa trebuie să muncească între doi ani jumătate pentru un apartament în Cape Town, una dintre capitalele Africii de Sud, şi şase ani pentru un oraş în Cairo, capitala Egiptului, în aceste două state regăsind şi cel mai mic preţ pentru un apartament.