Clasamentul comisioanelor si sumelor minime percepute de SSIF-urile din Romania

Presedintele Traian Basescu a spus ca The Money Channel trebuie sa contribuie la cultura investitionala a romanilor. Primul pas pe care am dorit sa il facem in acest sens a fost sa contactam toate societatile de servicii de investitii financiare (S.S.I.F.) din tara si sa aflam informatii utile pentru cei interesati sa investeasca la bursa.

Am inceput cu sumele minime necesare pentru deschiderea unui cont, comisioanele percepute, precum si serviciile oferite pentru acestea. Suma propusa pentru prima investitie pe bursa a fost 10.000 de lei, iar comisioanele prezentate sunt aferente acesteia. Un client doritor sa investeasca aceast suma va plati un comision de minim 0,90% in cazul Nova Invest, 0,95% in cazul GM Invest, si un maxim de 5% in cazul Delta Valori Mobiliare. Este important de mentionat ca, fara exceptie, comisioanele de tranzactionare sunt mai mici cu cat suma investita sau rulata este mai mare. Am aflat insa ca suma de 10.000 de lei este prea mica pentru multe case de brokeraj, al caror prag minim este de la 5.000 pana la 300.000 de EURO, in cazul ING Securities. Taxele percepute de aceste companii variaza intre 0,7% si chiar 2% pentru Central European Investments, respectiv CA IB Securities si se refera la sumele minime. Pentru alte S.S.I.F.-uri , suma propusa a fost chiar minimul acceptat pentru deschiderea unui cont, caz in care comisionul variaza intre 1,2% si 5%, pentru Compania Romana de Investitii Investco, respectiv Delta Valori Mobiliare.

Din cele 72 de societati de servicii de investitii financiare autorizate in Romania, doar 56 dintre ele au putut fi contactate. 15 dintre companiile care au raspuns intrebarilor noastre nu au un prag minim pentru deschiderea unui cont, iar 30 de S.S.I.F.-uri permit clientilor sa investeasca sume cuprinse intre 500 si 10.000 de lei.

In ceea ce priveste serviciile suplimentare oferite clientilor, consultanta de investitii este inclusa in comisioane, in cazul a 38 de S.S.I.F.-uri. Tranzactionarea online, un instrument din ce in ce mai dorit de investitori, este oferita de 11 de companii in mod gratuit sau cu un abonament lunar.

In concluzie, daca doriti sa investiti la bursa, consultati una dintre societatile de intermediere, si in functie de suma initiala, puteti deveni actionar la oricare din companiile listate pe bursa.

""
""
""
*n/a=institutia nu a dorit sa ofere aceasta informatie.

Marius Dan, analist piete internationale The Money Channel

Copyright. 13.10.2006

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed