Codul de procedura fiscala, modificat. Noi reglementari privind executarea silita au intrat in vigoare

OG 17/2015, publicata in Monitorul Oficial nr. 540 din 17 iulie, reglementeaza o noua procedura pentru gestionarea contribuabililor care lucreaza cu entitati publice si care, desi au bani de incasat de la acestea,  sunt in acelasi timp si datori la bugetul de stat cu TVA si taxe colectate tocmai datorita lucrarilor prestate si neplatite.

Mai exact, este vorba despre operatorii economic care au participat la licitatii publice, efectueaza livrari de bunuri sau prestari de servicii catre entitati publice, cum ar fi spitale sau primarii, colecteaza TVA si impozitele aferente vanzarilor, fara ca beneficiarii acestor livrari de bunuri sau servicii sa le achite la scadenta. Ca urmare a acestei situatii, operatorul economic ramane dator catre bugetul  statului, desi in acelasi timp, are de incasat sume de la beneficiari entitati publice.

Pana acum, un contribuabil aflat intr-un asemenea caz era considerat ca avand datorii la bugetul de stat si nu mai putea sa participe la alte licitatii publice, urmand a fi executat silit pentru debitele restante.

Odata cu noile reglementari aprobate prin OG nr. 17/2015, care au intrat in vigoare din 20 iulie, contribuabilul nu va mai fi considerat cu obligatii fiscale restante, acest lucru fiind mentionat in certificatul de atestare fiscala. Mai mult, sumele certe, lichide si exigibile datorate de aceste entitati publice devin urmaribile de catre ANAF.

 

mai multe, pe avocatnet.ro

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed