Cum se naşte o nouă meserie: denunţător la DNA

0

Peste 86% din dosarele înregistrate de DNA în 2015 sunt bazate pe sesizări ale unor persoane fizice şi ale unor instituţii publice. Anchetele deschise în urma denunţurilor arată că motivul cel mai frecvent pentru care corupţii ajung să facă acte de corupţie este legat de circumstanţele atenuante de care pot beneficia în cazul propriilor fapte. Răzbunarea este o altă situaţie din care procurorii anticorupţie au numai de câştigat.

 

 

Un alt motiv, lăudabil de această dată, dar mai rar este cel al simţului civic, aceste sesizări fiind făcute, desigur, de cetăţenii iritaţi de autorităţile corupte.

 

Denunţul urmat de recunoaşterea faptei

 

Cei mai mulţi „colaboratori“ ai procurorilor DNA sunt chiar cei puşi sub acuzare pentru fapte de corupţie.

 

 

De obicei, când îşi dau seama că nu mai au nicio şansă să scape de închisoare, aceste personaje aleg să facă denunţuri cu privire la alte fapte de corupţie despre care ştiu, după care trec la faza a doua şi recunosc învinuirile ce le sunt aduse. Cel mai recent astfel de caz este al fostului preşedinte al Consiliului Judeţean Buzău Cristinel Bîgiu (ex PSD) care a recunoscut, săptămâna trecută, în faţa unui judecător de la Tribunalul Bucureşti că a primit şpagă de la Gabriel Surdu, fost director al RA-APPS.

 

În schimbul banilor, şeful CJ Buzău trebuia să faciliteze firmei pe care Surdu o conducea printr-un intermediar, obţinerea unui contract pentru lucrări de canalizare în valoare de aproape 11 milioane de euro.

 

„Recunosc că am primit de la Surdu, ca primă tranşă, 75.000 de euro pentru a interveni la primarul comunei Ghergheasa în vederea atribuirii contractului de lucrări amintit“, a declarat, cu lejeritate, Bîgiu în faţa magistraţilor. Bîgiu şi-a menţinut astfel mărturia făcută pe 29 aprilie 2015 în faţa procurorilor DNA. Dar acesta nu este singurul denunţ făcut de fostul baron. El a mai făcut unul în dosarul în care sunt cercetaţi pentru spălare de bani fostul consilier prezidenţial George Scutaru şi fostul vicepreşedinte al Camerei Deputaţilor, Dan Motreanu.

 

Citeste mai mult: adev.ro/o5wqzl