Economia supersonică: PIB-ul României a crescut cu 300% în 18 ani!

Mulţi români au tendinţa de a-şi con­sidera ţara drept unul dintre cele mai nepotrivite locuri pentru a duce o viaţă decentă. Articolul de faţă nu are de gând să nege numeroasele motive de nemulţumire ale acestora. Totuşi, este corect să vedem şi jumătatea plină a paharului. Există, de exemplu, o faţetă a României pe care tindem să o ignorăm sau chiar să o negăm, respectiv aceea de membră de frunte a clubului celor mai performante economii din lume în ultimele două decenii.

 

Cel puţin aşa indică datele seci ale Băncii Mondiale, care arată că produsul intern brut pe cap de locuitor (ajustat cu paritatea puterii de cumpărare – PPP, pentru a face comparaţia cu alte state cât mai corectă) a crescut de patru ori în România în perioada 1998-2015 (respectiv cu 303%). Suntem, astfel, pe locul al optulea în topul evoluţiei PIB per capita PPP în lume, după cinci state din Asia şi Caucaz (inclusiv China), unul din Africa (Guineea Ecuatorială, unde PIB-ul a crescut semnificativ datorită descoperirii unor zăcăminte de petrol) şi unul din Europa (Rusia). La capătul celălalt al clasamentului se află Republica Centrafricană (unde PIB-ul per capita PPP a scăzut cu 9%, de la 657 de dolari în 1998 la 597 de dolari în 2015) şi Zimbabwe şi Emiratele Arabe Unite, ambele cu minus 12% în acelaşi interval (de la 2.046 la 1.794 de dolari, respectiv de la 80.000 la 70.000 de dolari).

 

La nivel continental, ne situăm, evident, pe locul al doilea în Europa şi pe locul întâi în rândul membrelor UE. Se află în relativa apropiere a României (cu creşteri de trei până la 3,5 ori ale PIB în 18 ani) Albania, Belarus şi statele baltice, iar în zona de creşteri de 2,5 până la trei ori ale PIB-ului per capita PPP sunt, în ordine, Bosnia şi Herţegovina, Bulgaria, Moldova, Polonia, Slovacia şi Macedonia. În jumătatea de est a continentului au performat cel mai prost la acest capitol în intervalul 1998-2015 Grecia (+51%), Cipru (+68%) şi Slovenia (+95%). În vestul Europei produsul intern brut per capita PPP a evoluat cel mai bine în ultimele două decenii în Irlanda (+123%), Norvegia (+120%) şi Germania (+90%), iar cel mai prost în Italia (+46%), Islanda (+64%) şi Regatul Unit (+68%), scrie Capital.ro.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed