Exim România, primul an cu profit după nouă luni

0

”Pentru EximAsig este primul an de la înființare în care înregistrează profit după primele trei trimestre. Compania se află în plin proces de optimizare a calității modelului de  business, fiind preocupată de eficientizarea cadrului general de funcționare și de utilizare a resurselor, și, de aceea, considerăm că există premise solide ca societatea să își consolideze rezultatele până la sfârșitul anului”, a spus Traian Halalai, președintele executiv al EximBank.

 

 

La finele lunii septembrie a acestui an, Exim România a raportat un volum de prime brute subscrise de 12,7 milioane de lei, gradul de solvabilitate al companiei – determinat ca raport între marja de solvabilitate disponibilă și maximul dintre marja de solvabilitate minimă și fondul de siguranță – fiind de 1.09. Menționăm că, potrivit datelor oficiale, pentru categoria asigurărilor generale, gradul de solvabilitate mediu al pieței era la finele primului semestru al anului de 0.54, din cele 28 de societăți care practică asigurări generale numai opt înregistrând un grad de solvabilitate mai mare de 1.5, iar 13 societăți având un grad de solvabilitate cuprins între 1.05 și 1.5.

 

 

După primele trei trimestre ale anului, Exim România avea o marjă de solvabilitate disponibilă de 17,8 milioane de lei, iar coeficientul de lichiditate era de 1.52.

 

 

În prezent, societatea parcurge un proces de majorare a capitalului social cu 20 de milioane de lei, ca urmare a recomandărilor autorității de supraveghere din domeniu, formulate după derularea exerciţiului Balance Sheet Review (BSR) la nivelul întregii piețe de asigurări.

 

 

Majorarea de capital se va realiza, conform deciziei Adunării Generale a Acționarilor din 12 octombrie 2015, prin diminuarea în prealabil a capitalului social prin reducerea valorii nominale a unei acțiuni de la 10 lei, la 4 lei (valoare reieșită din calcul contabil), unica soluție legală care permite respectarea drepturilor tuturor acționarilor. Finalizarea acestei operațiuni este estimată pentru sfârșitul primului trimestru din 2016.

 

 

”EximAsig își păstrează obiectivele strategice de a oferi produse financiare eficiente care să protejeze patrimoniul companiilor și de a furniza servicii de consultanță care să permită dezvoltarea unor planuri de protecție financiară adecvate fiecărei companii. Societatea are toți indicatorii prudențiali peste limita minimă admisă și continuă procesul de îndeplinire a măsurilor asumate pentru stabilirea unor soluții solide privind solvabilitatea, așa cum au fost ele comunicate autorității de supraveghere din domeniu, iar, odată cu majorarea de capital, compania va înregistra un exces de capital conform legislației SOLVENCY I și va face un pas semnificativ pentru noul cadru legislativ SOLVENCY II care intră în vigoare în ianuarie 2016”, a mai Traian Halalai.

 

Compania de Asigurari – Reasigurari Exim România este specializată în asigurarea riscurilor financiare, atât pentru operațiunile de export, cât și pentru operațiunile comerciale interne.

 

 

Autorizată în august 2010 pentru practicarea asigurărilor de credite și garanții, Exim România și-a extins activitatea pe parcursul anului 2011 prin obținerea autorizației de practicare a altor șase clase de asigurări și anume: asigurări de incendiu și calamități naturale, asigurări de daune la proprietăți, asigurări de răspunderi civile, asigurări de accidente, asigurări de bunuri în tranzit și asigurări de pierderi financiare.

 

 

Un an mai târziu, pentru a oferi clienților săi o acoperire completă, fără ca aceștia să mai fie nevoiți să își segmenteze riscurile, Exim România și-a extins din nou activitatea pentru încă două clase de asigurări și anume: asigurări de mijloace de transport aerian și asigurări de răspundere civilă pentru mijloace de transport aerian.

 

 

EximAsig deține în portofoliu 30 de produse aferente acestor clase, acestea fiind destinate companiilor care desfășoară activități comerciale cu parteneri externi și interni în domeniul construcțiilor, producției de bunuri și industriale, transporturilor rutiere, navale, aeriene, prestărilor de servicii, exportatorilor și celor din industria IT.