Ferenc Bogar, Seful biroului Comercial al Ambasadei Ungariei:”Asteptam investitii maghiare de sute de milioane de euro in industria auto”

0

Cel mai interesant domeniu este, in acest moment, cel al industriei componentelor si subansamblelor auto, in urma privatizarii Automobile Craiova. Investitii considerabile, de sute de milioane de euro, sunt asteptate pe acest segment, a declarat Bogar pentru Business Standard.


Cum vedeti evolutia mediului de afaceri din Romania, la un an dupa aderarea la Uniunea Europeana?

Dupa parerea mea, aderarea in sine nu inseamna o schimbare radicala. A fost, este si va fi un proces foarte lung, sunt niste reguli din partea UE la care trebuie sa se alinieze si Romania, bineinteles. Aceasta aliniere a inceput deja, pe parcursul tratativelor de aderare, si va continua, conform conditiilor stabilite in Tratatul de aderare. Dupa parerea mea – iar acest lucru este valabil si pentru cei zece membri care au aderat in 2004 -, este un semn foarte bun pentru mediul de afaceri. Daca o tara devine membra a unui club de marca si cu standarde inalte, acest lucru in sine inseamna ceva, dar pentru a intra si pentru a ramane in club, e nevoie de multa munca. Nu inseamna ca totul se va rezolva peste noapte.

A trecut, totusi, un an de la momentul integrarii. S-a schimbat ceva in aceasta perioada?

Volumul investitiilor straine a crescut, iar asta inseamna ca exista un fel de incredere si la nivel macroeconomic. Economia s-a dezvoltat foarte bine, a fost una dintre cele mai dinamice din Europa, anul trecut, iar acest lucru in sine atrage investitorii straini. Unele companii s-au instalat aici inca inainte de aderare, dar sunt multe care, acum, dupa ce stiu ca Romania a devenit membra a UE, devin interesate. Pana la aderare nu au avut, sa spunem, curaj sau intentii de a intra pe piata romaneasca.

Cate companii cu capital maghiar au fost inregistrate anul trecut in Romania?

Nu avem statistici exacte, dar au fost aproximativ 1.000 de companii inregistrate. Bineinteles, majoritatea sunt societati mixte, mici si mijlocii. In total, Ungaria are peste 7.500 de societati mixte inregistrate in Romania, iar valoarea investitiilor este in jur de 360 milioane de euro, doar capital social subscris.

Daca facem o estimare, incluzand si profitul investit in Romania de catre firme maghiare, atunci vorbim de un miliard de euro. Este doar o estimare, pentru ca nu avem date precise. Practic, putem spune ca toate companiile care conteaza, cele mai mari din Ungaria, sunt deja prezente pe piata romaneasca – MOL, Richter Gedeon, OTP, Fornetti.

Ce investitii importante se anunta pentru 2008?

Nu toate investitiile se realizeaza prin intermediul nostru, dar, oricum, dupa parerea mea, un domeniu foarte interesant anul acesta va fi cel al industriei auto si cel al componentelor si subansamblelor pentru industria auto, avand in vedere cumpararea Daewoo Craiova de catre Ford. Acest lucru va atrage niste investitii suplimentare, iar firmele din Ungaria sunt interesate.

Puteti da nume de companii care vor investi pe acest segment?

Prefer sa nu dau nume, este un lucru care priveste companiile. Daca ei vor sa faca public acest lucru, o vor face.

La ce suma credeti ca se vor ridica investitiile?

Cateva sute de milioane de euro. Este o investitie considerabila.

Ce alte domenii sunt interesante pentru investitorii din Ungaria?

Unul dintre domenii este cel al IT, fie ca investitii, fie ca o cooperare intre firme din Ungaria si Romania. De asemenea, interesante sunt si constructiile, avand in vedere ca aici exista o lipsa de forta de munca in Romania, mai ales in zonele frontaliere, unde se poate face o cooperare foarte buna in domeniu.

Dar in domeniul financiar, mai ales dupa ce in Romania a aparut segmentul pensiilor private?

Intr-adevar, acesta este un segment nou-nout pentru piata din Romania, dar, dupa parerea mea, companiile maghiare care sunt prezente aici deja au demarat activitatea pe aceasta piata. Ma refer la OTP si MKB. Si in Ungaria, celelalte companii financiare mari sunt straine, deci nu cred ca aici va mai fi un interes din partea unor firme din Ungaria.

Care estimati ca va fi valoarea totala a investitiilor maghiare in Romania, anul acesta? La cat credeti ca se vor ridica schimburile comerciale bilaterale?

Vom avea din nou un an-record din punct de vedere al schimburilor comerciale. Inca nu avem date definitive pentru anul trecut, dar estimam ca volumul total va atinge 4,5 miliarde euro pe 2007. Aceasta inseamna o crestere cu aproape 30% fata de 2006. Este o evolutie dinamica si spectaculoasa. Dupa parerea mea, aceasta se datoreaza partial aderarii Romaniei la UE, pentru ca, de exemplu, in domeniul agricol si agroalimentar nu mai sunt restrictii cantitative sau tarife vamale. Practic, piata a devenit intr-adevar libera. Pentru 2008, cresterea va fi de circa 20%.

Si valoarea investitiilor?

Dupa cum am spus, avem niste date mai precise, privind capitalul social subscris, si niste estimari pentru profitul reinvestit. Cred ca, in 2008, volumul capitalului social subscris va depasi 400 milioane de euro, dar volumul real, incluzand profitul reinvestit, va aduce cateva sute de milioane de euro in plus.

Romania se confrunta deja cu lipsa de personal calificat. Credeti ca aceasta ar putea avea un impact negativ asupra deciziei investitorilor de a veni in Romania?

Se poate, dar cred ca impactul va fi temporar. Daca privim datele statistice asupra somajului, acesta este in jur de 4% la nivel national, dar, in Bucuresti, somajul este sub doi la suta. Acest fenomen este similar celui din alte orase mari – Timisoara, Cluj etc. Este foarte bine, din punct de vedere macroeconomic, dar, daca privim din punctul de vedere al investitiilor, fie ca sunt autohtone sau straine, gasirea fortei de munca, fie ea calificata sau necalificata, ar putea deveni un obstacol. Ar putea fi o problema, iar Romania trebuie sa ia in considerare ca, oricat de atragator ar fi mediul de afaceri, avand in vedere cresterea PIB-ului sau a numarului de proiecte pentru dezvoltarea infrastructurii, daca nu ai cu cine sa muncesti, trebuie gasita o solutie.

Care credeti ca ar putea fi solutia?

Ministerul de resort a organizat deja o bursa a locurilor de munca la Roma, pentru ca milioane de romani lucreaza in strainatate si, daca reuseste sa readuca cel putin o parte din acesti oameni, ar putea fi o solutie partiala. O alta solutie ar fi un fel de import al fortei de munca din Est. Dar orice masura trebuie gandita bine inainte de a fi pusa in practica.

Exista muncitori romani si in Ungaria…

Intre Romania si Ungaria, miscarea este normala, nu putem spune ca suntem inundati de muncitori romani. A fost o miscare fireasca si evolutia nu va fi spectaculoasa. Cine a gasit acolo ceva mai sigur ramane in Ungaria, iar in noua situatie din Romania, cu cresterea salariilor, multi ar putea sa se intoarca in tara. Sunt deja profesii unde salariile sunt aproape identice cu cele din Ungaria.

Credeti ca o solutie pentru firmele maghiare care investesc in Romania ar fi sa aduca muncitori din Ungaria?

Cred ca da, dar aici, dupa parerea mea, sunt anumite limite de distanta. Nu cred ca pe litoral, de exemplu, va ajunge forta de munca din Ungaria, dar, pentru judetele limitrofe, ar fi o solutie absolut fireasca si uneori rentabila, pentru ca exista o raza de activitate unde merita sa aduci muncitori.

Cunoasteti astfel de cazuri?

Nu am date concrete, dar daca vorbesc cu oamenii din judetele respective, fie de partea ungara a granitei sau de cea romana, mi se spune ca acest fenomen exista.

Cunoasteti cazuri de investitori care au planuri de a-si reloca afacerile din Romania in tari cu costuri mai mici?

Nu cred ca in cazul Ungariei va aparea aceasta problema, specifica mai mult companiilor multinationale. Dupa parerea mea, daca cineva din Ungaria a investit in Romania, nu s-a gandit la o investitie pe o perioada scurta. Bineinteles, lucrurile se ingreuneaza din punctul de vedere al salariilor, atat in Ungaria, cat si in Romania, dar nu cred ca acesta ar fi un factor de decizie sau ca Romania ar deveni foarte brusc prea scumpa pentru investitorii maghiari.

Actualele probleme de pe pietele financiare internationale ar putea influenta decizia companiilor din Ungaria de a investi in Romania?

Nu cred. Extinderea companiilor este un fenomen normal si firesc. Ungaria este o tara mai mica, atat din punct de vedere geografic, cat si economic, dar firmele se dezvolta. Daca piata locala se dovedeste a fi prea mica, atunci imediat gasesc o solutie pentru extindere, iar o tinta fireasca pentru firmele din Ungaria o constituie tarile vecine, inclusiv Romania. Nici Ungaria nu are foarte mult capital. Si noi atragem investitii straine. Circa 60 de miliarde euro au fost investiti in Ungaria incepand cu 1990. Si noi, intr-un fel, traim din capital strain investit, dar avem niste companii care au depasit marimea Ungariei, din punct de vedere economic, iar atunci cauta oportunitati de extindere. Este un lucru normal, iar actuala situatie economica internationala nu cred ca afecteaza decizia investitorilor, cel putin nu in privinta tarilor vecine, pentru ca exista niste relatii traditionale, pe plan comercial, iar pe baza acestora se pot extinde si investitiile.

De ce se plang investitorii care vin in Romania?

Se plang de birocratie. Aceasta inseamna ca, daca un investitor activeaza intr-un anumit oras, sunt cateva legi, acte normative, care sunt intr-un fel pe hartie, dar, la nivel local, sunt aplicate diferit, ceea ce uneori provoaca greutati. Normele nu sunt aplicate la fel peste tot, la nivel de tara. Este adevarat ca nu e usor de gasit un teren pentru o investitie, pentru ca terenurile sunt scumpe. Dar, dupa ce se rezolva aceasta problema, apar obstacolele de aplicare a legislatiei.

Cunoasteti cazuri de investitori care au renuntat sa vina in Romania, din cauza birocratiei?

Nu, eu, personal, nu cunosc un astfel de caz. Toata lumea stie sau a auzit deja ca va avea niste probleme in aceasta privinta. Nu am auzit insa ca, din aceasta cauza, cineva sa se fi retras. Investitorii se pregatesc mental si stiu ca uneori trebuie sa lupte pentru a obtine o aplicare buna a normelor.

Credeti ca tulburarile de pe scena politica au influentat sau ar putea influenta deciziile potentialilor investitori de a veni sau nu in Romania?

Din ceea ce am putut constata anul trecut si din ce se preconizeaza pentru anul acesta, nu vad nici un semn ca acest lucru ar avea un impact negativ asupra investitiilor. Bineinteles, daca lucrurile ar merge mai bine si mai fluent la nivel politic, ar fi un avantaj. Dar, cel putin deocamdata, economia Romaniei nu a fost influentata de aceste dispute la nivel politic. In afara de balanta comerciala si balanta contului curent nefavorabile si o inflatie mai mare decat se estima, proiectiile economice sunt optimiste. Acest lucru inseamna ca interesul din partea firmelor straine se va mentine.

CV

  • Nascut la 15.06.1960, in Budapesta
  • In 1981 a absolvit Facultatea de Relatii Externe din cadrul Universitatii de Studii Economice din Budapesta
  • Intre 1981 si 1987 a fost manager pentru import-export al unei companii de comert exterior
  • Si-a inceput activitatea diplomatica in 1987, la Bucuresti, in cadrul Biroului Comercial al Ambasadei Ungariei
  • In perioada 1997-2003 a fost consilier la Ministerul ungar al Economiei si Transporturilor
  • A devenit consilier economic al Ambasadei Ungariei in 2003, iar din 2006 este seful Biroului Comercial al reprezentantei diplomatice la Bucuresti

‘Nu cred ca pe litoral, de exemplu, va ajunge forta de munca din Ungaria, dar, pentru judetele limitrofe, ar fi o solutie absolut fireasca si uneori rentabila, pentru ca exista o raza de activitate unde merita sa aduci muncitori. Ferenc Bogar seful biroului comercial al ambasadei Ungariei