Harta Romaniei asa cum nu ai mai vazut-o

Money.ro vă prezintă harta României realizată conform specializării inteligente pe regiuni, așa cum a fost prezentată în Strategia Națională de Export 2014-2020, publicată anul trecut.

 

Potrivit fișei Comisiei Europene privind Specializarea Inteligentă pentru Cercetare și Inovare, „specializarea inteligentă se referă la identificarea de caracteristici unice și de calități specifice ale fiecări țări și regiuni, evidențiind avantajele competitive ale fiecărei regiuni și atrăgând actorii și resursele regionale în jurul unei viziuni asupra viitorului pe bază de excelență”, se arată în documentul citat.

 

Un vector important al specializării inteligente sunt clusterele. Acestea asigură și mobilizează resursele necesare punerii în practică a strategiilor de specializare inteligentă. În România au fost identificate 41 de clustere, plus alte 12 clustere potențiale.

 

Pentru clusterele pentru care există date, a fost identificată următoarea specializare inteligentă pe regiuni:

București-Ilfov: Electronică – Mecatronică, Mașini și Echipamente – Mașini Agricole, Textile – Textile Tehnice

Nord-Est: Textile – Textile Tehnice, Potențial pentru Sănătate și IT&C

Sud-Muntenia: Industria Auto – Cercetare

Sud-Vest: Turism – Dunărea

Centru: Energie – Biomasă

Vest: Agro Food – Biotehnologie, Energie – Energie regenerabilă (solară), IT – soluții IT pentru întreprinderi non-IT, Potențial pentru Industria auto

Sud-Est: Potențial privind Logistica inteligentă – Portul Constanța

Nord-Vest: Potențial pentru Energia geotermală, Sănătate și IT&C

Autorii Strategiei Naționale de Export menționează că intensitatea factorilor enumerați diferă de la un cluster la altul. Însă, tendința generală este că „România este încă în urmă în ceea ce privește capacitatea reală de a coopera și de a difuza informații în cadrul clusterelor care nu au nici o structură eficientă de conducere capabilă să transforme un grup de companii statice, non-cooperante într-o rețea organizată în măsură să promoveze oportunități de afaceri, inovare, informare, transfer tehnologic, într-un brand activ pe piețe internaționale”.

În aceste condiții, strategia de export își propune să promoveze clusterele la export și să dubleze exporturile acestora până în 2020. Clusterele românești au avut, în 2012, o cifră de afaceri cumulată de 250 milioane de euro și exporturi de 200 milioane de euro, contribuind cu 9% la exporturile totale.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed