Legile care au omorât secretul bancar și suprareglementarea obligă bancherii să-și regândească activitatea

Directiva a 4-a a UE referitoare la combaterea spălării banilor și finanțării terorismului, regulile noi privind schimbul de informații, riscurile pentru instrumentele preplătite anonim, accesul la listele beneficiarilor reali ai tranzacțiilor, integrarea registrelor. “Sunt doar câțiva dintre monștri cu care vă confruntați astăzi. Există și aspecte neclarificate, care ridică întrebări fără niciun fel de răspuns până acum, cum sunt, spre exemplu, cele privitoare la sancțiunile internaționale. Și digitalizarea, prin prisma actului de conformitate, e o disciplină complet nouă, care nu a existat până de curând”, le-a spus președintele executiv al BCR, Sergiu Manea, specialiștilor în conformitate bancară reuniți la o conferință de specialitate organizată de Institutul Bancar Român (IBR), scrie profit.ro. 

 

În opinia sa, riscurile nefinanciare (operațional, de conformitate și de securitate) au devenit tot mai importante pentru sistemul bancar, în ultima perioadă, fiind supuse mai multor factori de disrupere: legislatie/supralegislatie, reglementare/suprareglementare, tehnologie și intermediere nelicențiată. Ca urmare, au început să ocupe în preocupările bancherilor un loc uneori chiar mai mare decât riscurile financiare.

 

Cu atât mai mult cu cât costul neconformării a fost deja usturător pentru mari instituții financiare. “Statisticile din perioada 2009-2014 arată că băncile a trebuit să plătească 124 miliarde de euro echivalent, în SUA, pentru amenzi, înțelegeri cu autoritățile. Din această sumă, 108 miliarde au fost plătite de bănci americane și 16 miliarde de bănci înregistrate în UE. În spațiul European, sumele au fost ceva mai mici deocamdată: 29 miliarde de euro echivalent plătite de bănci înregistrate în UE și 2 miliarde euro de către bănci americane”, spune Manea.

 

 

 

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed