Mariana Gheorghe: O fiscalitate mare poate duce la investiţii mai mici pe termen mediu şi lung

Mariana Gheorghe a mai spus că regimul fiscal trebuie să avantajeze ambele părţi, atât statul, cât şi companiile. „Dacă fiscalitatea este mare, acest lucru poate duce la investiţii mai mici pe termen mediu şi lung”, a precizat Mariana Gheorghe. Afirmaţia a fost făcută în contextul în care urmează negocieri asupra noilor redevenţe care vor fi aplicate începând cu 2015. „Ne dorim ca rezultatul să fie optim pentru ambele interese”, a mai afirmat Mariana Gheorghe, relatează Hotnews.

 

Reprezentanţii Guvernului au spus în mai multe rânduri că redevenţele trebuie aduse la nivelul mediei europene. Noile redevenţe vor fi stabilite pentru perioada 2015-2024.

 

Redevenţele de petrol şi gaze, cuprinse între 3,5% şi 13% din producţie, sunt fixate din 2004 până în decembrie 2014. Aceste taxe au fost stabilite la data semnării contractului de privatizare a companiei Petrom cu grupul austriac OMV. Mariana Gheorghe a precizat că redevenţele sunt valabile nu doar pentru Petrom, existând în prezent 44 de licenţe. Practic, în cadrul negocierilor viitoare, este nevoie de acordul tuturor producătorilor.

 

„Cât priveşte impactul taxării suplimentare, noi nu putem să dăm o cifră exactă deoarece pentru ca aceste taxe să fie plătite este nevoie de reglementări secundare de la ANRE pentru a reglementa aceste două noi pieţe şi categorii de preţuri incluse de la 1 februarie. La companiile integrate vor trebui determinate prin legislaţie secundară”, a precizat Mariana Gheorghe.

 

Reamintim că Executivul a decis instituirea unor taxe suplimentare pentru companiile din energie/resurse naturale în incercarea de a aduce surse suplimentare de venit la buget. Astfel, de la 1 februarie au fost introduse cel puţin 3 taxe speciale pe care le vor plăti cei care exploatează resursele minerale, dar şi distribuitorii şi transportatorii de gaze şi energie electrică.

 

De la 1 februarie, se aplică impozit pe monopolul natural din sectorul energiei electrice şi al gazului natural, afectate fiind companiile de distribuţie şi de transport. Nivelul de impozitare variază între 0,1 lei/Mwh şi 0,85 lei/Mwh, în funcţie de serviciul de transport. O altă taxă este de 0,5% din venituri pentru exploatarea resurselor minerale, altele decât gazele naturale. De asemenea, se mai aplică o cotă de 60% asupra veniturilor suplimentare obţinute de producătorii de gaze în urma liberalizării preţurilor.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed