Metode prin care îţi faci computerul mai rapid

0

Internetul este plin de sfaturi legate de cum îţi poţi face sistemul să funcţioneze mai rapid: şterge fişierele temporare, defragmentează hard disk-ul, curăţă regiştri. Aceste operaţiuni trebuie efectuate periodic pentru a menţine hard disk-ul în condiţii optime de funcţionare.

 

Mult mai performante şi mai rapide sunt SSD-urile (solid state disk). Acestea nu au componente în mişcare care să cedeze din punct de vedere mecanic, consumă mai puţină energie, sunt silenţioase, nu se încălzesc şi sunt mult mai rapide decât clasicele hard disk-uri. Un PC echipat cu un SSD porneşte mai repede, oferă rate de transfer la citire de până la 600 MB/s şi 500 MB/s la scriere, faţă de un hard disk care are o viteză teoretică de 140MB/s. Pentru cei care au abonament de internet de mare viteză, SSD-ul este obligatoriu pentru a atinge viteza promisă de operator. Dezavantajul acestora este preţul mai mare, însă piaţa e în creştere, potrivit Kingston, unul dintre cei mai mari producători de memorii pentru calculatoare din lume. Anul trecut, vânzările s-au situat la circa 130.000 de unităţi, cu 50% mai mari faţă de 2014.

 

Unul dintre cele mai accesibile modele Kingston de pe piaţa locală este UV400. Acesta are o capacitate de 120 GB, o viteză de scriere de 350 MB/s şi de citire de 550 MB/s. Rata de transfer este de 600 MB/s. Preţul unui model este 180 lei. Cel mai compact SSD extern cu USB Type-C din lume a fost lansat recent de ADATA. SE730 aduce performanţele de citire/scriere de până la 500MB/s într-o formă compactă ce cântăreşte doar 33 g. Cel mai mic SSD este certificat oficial IEC IP68 pentru rezistenţa la praf şi la apă, şi oferă un grad de rezistenţă la şocuri la standarde militare. Samsung, liderul pieţei, are în ofertă zeci de modele, însă cel mai accesibil de pe piaţa locală este 650 Series care are o rată de citire de 450 MB/s şi un preţ de 250 lei. Alţi producătorii de SSD-uri sunt Transcend, SanDisk, Intel, Plextor şi Corsair. 

 

Românii au început să achiziţioneze tot mai multe calculatoare. Numărul de calculatoare PC a crescut la 47,2 la 100 de gospodării, anul trecut, de la 43,8 în 2014, se arată într-o publicaţie a Institutului Naţional de Statistică. În ceea ce priveşte conectarea la Internet, aceasta era prezentă, anul trecut, în 43,4 din 100 de gospodării, în creştere faţă de 2014 când erau 39,1. De asemenea, în România erau 165,2 telefoane mobile la 100 de gospodării şi 24,8 telefoane fixe.