Putem ajunge in genunchi cu mult mai usor decat grecii! Bomba cu ceas din sistemul de pensii

In loc sa ne crestem PIB-ul potential, noi crestem pensiile si salariile bugetarilor. Nu cream conditiile pentru a creste numarul de salariati, luam banii de la investitii, de la cofinantari si ii mutam la pensii, desi cifrele programului de guvernare se bazau pe atragerea de fonduri. Iar „capsunarii” nu mai trimit bani in tara si nu ii mai aducem inapoi, pe cea mai mare parte i-am pierdut de tot, spune Gabriel Biris intr-un interviu pentru Ziare.com.

Fostul secretar de stat a atras atentia in mod special asupra bombei cu ceas din sistemul de pensii: „peste numai vreo 15 ani tot ce se va strange din taxe si impozite, va trebui sa se duca la pensii, nu vom mai plati nici salarii.”

Comisia europeana, FMI, Consiliul Fiscal, diversi analisti au lansat avertismente severe privind riscul unor derapaje, incepand cu depasirea limitei deficitului bugetar. Guvernul spune ca sunt temeri exagerate si neintemeiate. Cum e?

Este exact evolutia 2006 – 2008 si repetam aceleasi greseli: crestere economica foarte mare si deficit urias. Atunci, pe exuberanta boom-ului, s-au marit mult cheltuielile cu salariile, cele fixe – au fost aruncati banii pe limuzine scumpe, nu au fost facute investitii. Criza financiara ne-a pus in genunchi, dar am uitat repede 2009 – 2010.

Atunci nu era si un context international extrem de rau?

Nici azi nu e foarte bun. Avem Brexit, o schimbare de paradigma in SUA, razboi la granita in Ucraina, Turcia a luat-o razna. Si in loc sa ne concentram pe sanatate, educatie si investitii in infrastructura, in loc sa ne crestem PIB-ul potential, noi crestem pensiile si salariile bugetarilor.

Nu cream conditiile pentru a creste numarul de salariati, ci asistam cu iresponsabilitate la plecarea a 3 milioane de oameni in 10 ani. Am ajuns de la 9 milioane de salariati la 5 milioane, dintre care 2 milioane sunt la salariul minim pe economie. Nu este o intamplare lucrul acesta.

Cum sa atragi productie in Moldova cand pentru a exporta de acolo pe pietele UE camionul face doua zile pana la granita in loc sa faca 7 ore? Eventual te duci in Transilvania, ca e mai aproape. Ne plangem de Europa cu doua viteze, dar noi avem deja Romania cu 3 viteze (1 – Bucuresti, 2 – Transilvania, 3 – restul tarii).

Noi luam banii de la investitii, de la cofinantari si ii mutam la pensii, desi cifrele programului de guvernare se bazau pe atragerea de fonduri. Ne amanetam deja prezentul, nu mai vorbim de viitor.

Nu mai investim nici in educatie. Antreprenorii se plang acum cel mai mult de lipsa fortei de munca calificata. Au inceput producatorii mari sa-si faca propriile scoli de meserii, ceea ce nu e rau, dar asta rezolva doar probleme punctuale, privatii nu pot rezolva problema la nivel national. Pentru asta avem stat, platim impozite.

Dar nu au si pensionarii dreptul la o viata decenta dupa ce au contribuit o viata?

Eu nu sunt politician, nu trebuie sa spun ce cred ca vor oamenii sa auda ca sa ma voteze, spun ce cred ca e corect, din punctul de vedere al unui specialist responsabil, care se intampla sa mai fie si antreprenor, tata de familie cu responsabilitati. Ca sa cheltuiesti trebuie sa te dezvolti ca sa ai de unde cheltui, altfel ne intindem mai mult decat ne e plapuma. Sistemul nostru de pensii e de tip Caritas, o schema Ponzi care depinde de contribuitori.

Pensionarii cred ca isi primesc banii din contributiile platite. Gresit! Banii lor au fost „mancati” de cei in plata atunci, iar pensiile de azi sunt platite din ce platesc cei care muncesc azi. Maine va fi la fel. Asta se numeste solidaritate inter-generationala, de pe vremea lui Bismarck, cand insa speranta de viata era mica si natalitatea mare. Acum e invers.

Fara pensiile speciale, care se platesc direct de la buget, avem un deficit la fondul de pensii de peste 2% din PIB, deci aproximativ un sfert din pensiile aflate acum in plata nu sunt platite din contributii, ci direct de la buget. In 2016 punctul de pensie a fost 790 de lei, in 2017 este 830 de lei si dna Vasilescu ne-a anuntat ca de la 1 iulie va deveni 1.000 de lei. Dl Catu vrea si el sa scada CAS cu 7,25%.

Deci deficitul la bugetul de pensii se poate tripla, la peste 6% din PIB, in conditiile in care deficitul nostru total nu trebuie sa depaseasca 3%, si asa urias in conditiile in care nu investim. Noi cheltuim banii copiilor nostri ca sa mancam si nu le mai lasam nimic in afara de datorii. Sper ca suntem constienti de asta!

Si mai e o problema, prin eliminarea plafonului la contributia CASS, peste cativa ani vom vorbi din nou despre pensii nesimtite, dar corecte, bazate pe contributii platite. Pana acum contributia angajatului era plafonata, dar si pensia era plafonata la 5 puncte. Eliminand plafoanele vom avea si oameni cu 100 de puncte de pensie, pe contributie. De unde? Contributiile lor sunt platite azi si pensia va trebui sa le fie platita maine.

In plus, daca ne uitam la distributia varstelor, vedem ca segmentul cel mai mare de populatie acum contribuitoare este generatia „decreteilor”. Cand ea va incepe sa iasa la pensie, adica peste vreo 15 ani, chiar daca nu facem alte prostii (gen marire valoare punct de pensie, pensionari anticipate sau reduceri de contributii), deficitul fondului de pensii va fi intre 10-12% din PIB. Adica tot ce se va strange din taxe si impozite, va trebui sa se duca la pensii, nu vom mai plati nici salarii. Isi imagineaza cineva ca se poate asa ceva?

 

mai multe, pe ZIARE.COM

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed