Românii îşi vând pădurile online. Preţul este de trei ori mai mic decât în oricare altă ţară europeană

0

Specialiştii din domeniul silvic spun însă că acest lucru nu este posibil fără a fi comise ilegalităţi. Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor pare a fi scăpat problema de sub control.

 

94 de hectare de pădure din comuna Strunga, judeţul Iaşi, 165.000 de euro. Aşa sună anunţul postat pe cel mai mare site de vânzări online din China. Sătenii spun că pădurea ar fi aparţinut unor boieri şi ar fi fost retrocedată urmaşilor.

 

La o simplă căutare pe Internet, am găsit şi o persoană care vinde o mie de hectare de pădure în judeţul Gorj. În anunţ se mai oferă însă o informaţie. De pe întreaga suprafaţă se pot tăia peste 350.000 de metri cubi de lemn.

 

Discuţie reporter – proprietar de pădure din Gorj:

 

Reporter: Anunţul cu pădurea mai este valabil?

 

Proprietar de pădure: Care?

 

Reporter: Ăla din Gorj, cu 1000 şi ceva de hectare.

 

Proprietar de pădure: Da.

 

Reporter: Mă interesez pentru un cetăţean canadian.

 

Proprietar de pădure: Veniţi cu cetăţeanul canadian în agenţie şi vorbim pe urmă.

 

Şi o proprietară din Caraş Severin îşi vinde pădurea.

 

Reporter: Eu sun din partea cetăţeanului canadian, cu dânsul o să trataţi. E un străin, nu aveţi nimic împotriva să i-o daţi, nu?

 

Proprietară de pădure: Nu. N-am nicio problemă. Sunt 30 de hectare şi preţul este 65.000 euro. Se mai poate negocia. (…) Poate fi exploatată. Aveţi drumuri de acces, este marcată.

 

Cei care activează în domeniul silvic spun că românii sunt tentaţi să vândă pădurile pe nimic, chiar şi străinilor şi indiferent de intenţia lor. Preţul cu care se vinde un hectar, în jur de 3000 de euro, este de cel puţin trei ori mai mic decât în oricare altă ţară a Uniunii Europene.

 

“După o evaluare de anul trecut, noi ştim că sunt aproximativ 100.000 de hectare de păduri vândute la grupuri de proprietari din afară”, precizează Marian Stoicescu, preşedintele Federaţiei pentru Apărarea Pădurilor.

 

După înstrăinare, în cele mai multe cazuri, noii proprietari încep şi tăierile ilegale, spun specialiştii, pentru că legile sunt permisive. Iar dreptul de  preemţiune al statului nu este întotdeauna exercitat. Acesta ar trebui să cumpere pădurile care se află în imediata apropiere a celor pe care le deţine deja.

 

Reprezentanţii Ministerului Mediului Apelor şi Pădurilor ridică din umeri. Deşi am solicitat în mai multe rânduri să ne spună câte hectare de pădure au fost vândute în ultima perioadă, dar şi ce măsuri au luat pentru a stopa tăierile ilegale, aceştia au refuzat să ne răspundă

 

Ultimele statistici arată că, anual, în Romania, în urma tăierilor ilegale, dispar aproape 9 milioane de metri cubi de lemn.