Victimele carnagiului financiar de ieri

În primele minute după anunțul de ieri, francul elvețian s-a apreciat chiar și cu 30-40% față de euro, însă, în orele următoare piața s-a stabilizat ușor deasupra acestui nivel. Aceasta înseamnă o scădere de aproximativ 15% într-o singură zi de tranzacționare, comentau, ieri, analiștii Admiral Markets.

 

Victimele din România

 

Având în vedere că pentru noi contează cel mai mult care sunt efectele asupra consumatorilor români, putem spune că primele care vor fi afectate sunt cele aproximativ 150.000 de persoane care mai au credite în franci elvețieni. Vestea proastă este că o parte din acestea ar putea intra în incapacitate de plată în săptămânile și lunile care urmează.

 

Leul s-a depreciat puternic, ieri, faţă de francul elveţian, Banca Naţională a României afișând un curs de 4,3287 lei/franc, în creștere cu cu 58,7 bani (15,7%) comparativ cu şedinţa de miercuri, când cursul a fost de de 3,7415 lei pentru un franc.

 

„Acest lucru se traduce în pierderi mai mari pentru bănci și o întârziere adițională a relansării creditului ipotecar. Astfel, între 5 și 10% dintre creditele acordate în franci ar putea intra în incapacitate de plată, ceea ce ar însemna că aproximativ 5.000 de apartamente vor fi aruncate la vânzare în piața imobiliară”, spun reprezentanții Admiral Markets.

 

Victimele de peste hotare

 

Prima victimă a deciziei Băncii Naționale a Elveției este însăși economia elvețiană. Bursa de la Zurich s-a prăbușit cu peste 6%, contaminând negativ și alte burse europene.

 

Cum va fi afectată economia Elveției? În primul rând, exportatorii locali vor fi suferi mult din cauza aprecierii cursului de schimb. În al doilea rând, depozitele în franci din băncile elvețiene vor fi din ce în ce mai scumpe, estimează analiștii financiari. „Dobânda negativă anunțată de SNB (Banca Centrală a Elveției) va fi transmisă și către clienți, care vor primi fie dobânzi zero, fie chiar vor trebui să platească bani pentru a depozita bani în băncile elvețiene”, spun economiștii de la Admiral Markets.

 

Directorul general al Grupului Swatch, cel mai mare producător mondial de ceasuri, a calificat decizia drept „un tsunami” pentru Elveţia. „Efectul negativ va fi de proporţii pentru exporturi şi turism şi pentru toată Elveţia”, preconizează directorul general al Swatch, Nick Hayek. Acțiunile companiei Swatch s-au prăbușit cu 15% pe bursa elvețiană.

 

Compania rivală, Richemont, ce deține brandurile de lux Dunhill și Van Cleef & Arpels, a suferit o depreciere de 16,4% a prețului acțiunilor, scrie The Telegraph.

 

Totodată, titlurile producătorului de dulciuri Nestle s-au prăbușit, ieri, cu peste 10%, în timp ce băncile UBS, Credit Suisse și Julius Baer au suferit deprecieri ale cotațiilor de 9,6%, 12% și, respectiv, 11%. În ceea ce privește acțiunile Holcim, cel mai mare producător de ciment din lume, prețul acestora a căzut cu 11%.

 

O altă victimă este moneda euro, care s-a depreciat, ieri, cu 1,9% în raport cu dolarul american. Acest puseu de depreciere s-a suprapus peste trendul general din ultima perioadă de scădere a monedei unice europene față de dolar.

 

În acest context, investitorii își pierd încrederea în piețele financiare: indicele volatilității pieței valutare internaționale, calculat de JPMorgan Chase a ajuns la 11,05%, cea mai ridicată valoare din iulie 2013, în creștere de la minimul anului trecut de 5,28%, scrie Bloomberg.

 

De asemenea, alături de România, sunt afectate și alte state din regiune. Ieri, forintul s-a depreciat cu 15% faţă de franc, iar acţiunile celei mai mari bănci din Ungaria, OTP, au scăzut cu 3,1%.

 

Iar ieri la prânz, zlotul polonez s-a depreciat cu 16%, ajungând la la 4,1968 unităţi pentru un franc elveţian, după ce anterior înregistrase un declin de 28%. Acţiunile Getin Noble Bank SA au scăzut cu 15%, în timp ce titlurile Bank Millennium SA şi PKO Bank Polski SA au înregistrat un declin de 6,2%.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed