Viziunea lui Trump asupra Europei. „România ar trebui să fie îngrijorată”

0

„Putin şi Trump se simpatizează, se flatează reciproc. Putin a fost puţin mai reţinut şi unii se întreabă care sunt de fapt adevăratele lui sentimente legate de Trump. Dar cred că simte şi el că poate lucra cu acest om”, spune Erin Jenne.

 

Surpriza alegerii lui Donald Trump în poziția de președinte al Statelor Unite se transformă în surpriza descoperirii unui om cu o atitudine diferită de cea din campania electorală. Personalitatea sa este însă imprevizibilă şi nimeni nu ştie cât va dura noua atitudine. „Să facem America mare din nou”, sloganul lui Trump, a convins masa populației albe, care se simțea nedreptățită de prea multe politici corecte, să voteze și să dea peste cap toate predicțiile care o indicau pe Hillary Clinton câștigătoare.

 

 

Balazs Barabas: Cursa prezidenţială s-a terminat, campania s-a terminat, ştim cine este câştigătorul. În cursul ultimelor luni, cei doi candidaţi au mers practic unul lângă altul, la o diferenţă foarte mică. Totuşi, oamenii par foarte surprinşi de victoria lui Donald Trump. A fost chiar atât de surprinzător?

 

Erin Jenne: Toţi credeam că Trump va pierde, că este un candidat „diferit” după standardele americane şi că violează practic toate regulile politice clasice, cred că nu trebuie să intru în detalii, cunoaşteţi deja declaraţiile sale văzute ca rasiste, misogine, bigote. Deci nu este un personaj prezidenţial sub nicio formă, şi mai sunt şi teoriile Fock, că nu este un candidat pe care votanţii să-l aleagă pur şi simplu. Toate acestea împreună au făcut lumea să creadă că Clinton va câştiga în mod sigur alegerile.

 

Cât de puternic este totuși președintele celei mai puternice țări din lume? Ce are voie și ce nu are voie să facă? Cât de mult îşi poate impune punctul de vedere? Dincolo de aceste răspunsuri trebuie să reținem un fapt: omul care ocupă această funcție își pune de fiecare dată amprenta pe evoluția lucrurilor la nivel mondial.

 

Balazs Barabas: Pe de altă parte este într-o poziţie sau va fi într-o poziţie total diferită ca preşedinte faţă de cea de om de afaceri, persoană privată sau politician în campanie. Există proceduri în administraţia americană de care el nu va putea trece şi încălca?

 

 

Erin Jenne: Evident, există asemenea proceduri, evident va avea consilieri. Pe de altă parte, cei care erau consilierii lui sunt oameni de la breitbart.com, o organizaţie de dreapta care vehiculează aceste teorii ale conspiraţiei, cei ca Newt Gingrich, Chris Christie. Sunt oameni care dau din cap tot timpul sau care încurajează acest tip de comportament. Preşedinţii îşi cam manifestă personalitatea. Am văzut la George W. Bush sau Nixon, care nu era foarte constrâns de aceste proceduri, paranoia sa renumită a dus la Watergate, şi el a fost pus sub acuzare. George W. Bush în mijlocul războiului din Irak a decis că nu poate fi câştigat şi l-a lăsat pe mâna consilierilor săi practic. Au foarte multă libertate în cum vor să guverneze.

 

 

Promisiunile pe care le-a făcut Donald Trump în campanie au fost ca o gură de aer proaspăt pentru clasa muncitoare americană. Oamenii simpli au fost mai puţin impresionaţi de scandalurile în care a fost implicat de-a lungul timpului candidatul lor preferat şi de declaraţiile sale rasiste, misogine şi aşa mai departe. Au fost cuceriţi de succesul palpapil al afacerilor lui şi de aerul de vedetă de televiziune.

 

 

Balazs Barabas: Mulţi oameni săraci l-au votat, deşi este extrem de bogat şi a fost întotdeauna. Cum ar putea fi el empatic şi să aibă în vedere îmbunătăţirea situaţiei lor?

 

 

Erin Jenne: Din nou, ceea ce oamenii trebuie să înţeleagă despre Trump este de ce atât de mulţi oameni cu venituri foarte mici l-au votat. Trump este o celebritate americană bine cunoscută de americanii cu venituri mici care au văzut nenumărate emisiuni TV. A avut roluri mici în multe filme, în care au apărut şi Trump Towers şi imobilele Trump. El este simbolul succesului, aspiraţiei către un statut pentru oamenii care au gusturi similare cu ale lui. Trebuie să ne amintim că el e originar din Queens. El, ca şi alţi membri ai instituţiilor republicane americane, nu este un aristocrat în adevăratul sens al cuvântului. Are un fel de sensibilitate culturală pe care cei mai puţin norocoşi o pot simţi. Ceea ce nu puteau cu Obama. Obama vorbeşte într-un stil elevat, foarte explicit, foarte educat. Trump vorbeşte, cum spunea un analist, la nivelul clasei a 4-a, limbajul, vocabularul şi gesturile sale. Deci are un fel de a vorbi care canalizează energiile emoţionale într-un mod care ajunge la oameni. El a fost numit de exemplu „miliardarul oamenilor simpli”, pentru că aspiraţiile lui, valorile lui, felul cum vorbeşte, accentul lui incult de Queens, toate acestea sunt lucruri pe care oamenii cu o educaţie de nivel scăzut şi cu venituri de nivel scăzut se pot identifica. Şi au senzaţia că el le înţelege problemele. El critică elitele, vorbeşte despre Mexic şi China în linii generale, foarte vagi, cam cum vorbesc oamenii. Deci chiar e ca un tip din barul de sub scară care urlă că ne iau locurile de muncă, toţi liderii sunt proşti şi vând America. Sunt exact lucrurile despre care oamenii vorbesc între ei.

 

 

Componenţa echipei de consilieri pe care Donald Trump o adună pentru a lucra împreună la Casa Albă le dă deja fiori pe şira spinării celor care au susţinut-o pe Hillary Clinton, dar şi comunităţii internaţionale. Cei alături de care Trump va conduce Statele Unite sunt politiceni cu reputaţii de oameni care preferă anumite categorii sociale în defavoarea altora. Copiii preşedintelui ales vor primi şi ei funcţii cu responsabilitate.