Zece țări care stau pe oceane masive de petrol

Una dintre consecințele acestui acord este revenirea petrolului iranian pe piețele internaționale.

 

Totuși, deși Iranul deține mari rezerve de țiței, nu se numără nici măcar printre primele trei cele mai importante state din lume în ceea ce privește rezervele cunoscute de petrol.

 

Folosind cifrele furnizate de analistul pe piața mărfurilor de la Barclays, Michael Cohen, Business Insider a realizat o listă a primelor zece țări care dețin cele mai mari rezerve de aur negru din lume.

 

1. Venezuela – rezerve de 297,7 miliarde barili de petrol. „Venezuela rămâne extrem de dependentă de veniturile din petrol, care reprezintă aproximativ 96% din veniturile din export, aproximativ 40% din veniturile guvernamentale și 11% din PIB-ul țării”, conform datelor CIA. În consecință, prăbușirea prețului petrolului de la finele anului 2014, combinată cu o recesiune, au zdrobit economia Venezuelei. Acum, țara își caută aliați în afara OPEC, încercând să stabilizeze prețul petrolului pe piețele externe.

 

2. Arabia Saudită – rezerve de 268,4 miliarde barili de petrol. Arabia Saudită a fost un jucător important pe piața internațională a petrolului în ultimul an. Recent, Regatul și ceilalți membri ai OPEC au refuzat să reducă prețul țițeiului. În plus, Iranul vrea să-și dubleze exporturile brute imediat după ridicarea sancțiunilor și să-i forțeze pe ceilați membri ai OPEC să reînnoiască sistemul de cote, fapt ce ar putea schimba din temelii situația Arabiei Saudite.

 

3. Canada – rezerve de 173,2 miliarde barili de petrol. Canada își exportă cea mai mare parte a petrolului către SUA și Europa. Cu toate acestea, un raport recent arată că țițeiul extras din Canada are în medie cu aproximativ 20% mai mult carbon decât alte tipuri de petrol. Asta înseamnă că, „în cazul în care Canada exportă mai mult petrol în SUA, în timp, emisiile de gaze cu efect de seră de la șoferii din SUA vor crește, chiar în cazul în care consumul de benzină ar rămâne neschimbat”, scrie OilPrice.com.

4. Iran – rezerve de 157,3 miliarde barili de petrol. Analiștii sunt de părere că revenirea petrolului iranian la piața mondială ar putea forța o nouă scădere a prețurilor. În plus, ar putea crește tensiunile dintre Iran și Arabia Saudită, precum și pe cele dintre Iran și Rusia.

 

5. Irak – rezerve de 140,3 miliarde barili de petrol. Cea mai mare parte din economie statului este dependentă de veniturile din petrol. Prin urmare, scăderea prețului petrolului de la sfârșitul anului 2014 au dus la o scădere a veniturilor guvernamentale cu 30%. În 2015, Irakul, unul dintre cei mai mari producători din OPEC, a pompat țiței în piață la un nivel record.

 

6. Kuwait – rezerve de 104 miliarde barili de petrol. Țițeiul asigură peste jumătate din PIB-ul Kuweitului și țara intenționează să majoreze producția până la 4 milioane de barili pe zi, până în 2020. După impunerea sancțiunilor Iranului, în 2012, Kuweitul și Arabia Saudită au „pus mâna” pe cele mai multe contracte comerciale ale Teheranului din Asia.

 

7. Emiratele Arabe Unite – rezerve de 97,8 miliarde barili de petrol. Emiratele Arabe Unite sunt și ele dependente de energie. Statul s-a modernizat după ce a descoperit rezervele de petrol, în urmă cu peste 30 de ani. După scăderea prețurilor la petrol, Emiratele Arabe Unite, unul dintre cei mai mari producători din OPEC, a produs cantități record de țiței.

 

8. Rusia – rezerve de 80 miliarde barili de petrol. Deși Moscova va beneficia din punct de vedere geopolitic de pe urma semnării acordului cu Iranul, revenirea petrolului iranian pe piețe este o veste proastă pentru ruși, în condițiile în care Teheranul ar putea „ataca” unele dintre piețele europene ale Rusiei. „Iranul va fi într-o competiție cu Rusia în Europa”, a declarat pentru Bloomberg Ed Morse, șeful Departamentului de cercetare a pieței mărfurilor de la Citigroup.

 

9. Libia – rezerve de 48,47 miliarde barili de petrol. Economia Libiei este aproape în totalitate dependentă de energie. Vânzările de petrol și gaze au scazut brusc în 2014, după mari întreruperi cauzate de protestele din porturile petroliere.

 

10. Nigeria – rezerve de 37,14 miliarde barili de petrol. Petrolul a fost sursa principală a veniturilor publice ale Nigeria din 1970 încoace. Țara a luptat cu dificultățile economice după prăbușirea prețului petrolului de anul trecut. În prezent, Nigeria este pusă în situația de a face față unei noi concurențe după reintrarea petrolului iranian pe piață.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed