5 consecințe ale embargoului rusesc asupra alimentelor vestice

Revista Modern Farmer din SUA a analizat situația în prezent și a evidențiat cinci efecte  cauzate de decizia luată de Moscova, potrivit agrointel.ro.

1. Rușii au rămas fără delicatese. Țara lui Putin nu duce lipsă de oamenii cu bani, mai ales de îmbogățiți peste noapte, de oligarhi dependenți de cele mai scumpe mâncăruri ale lumii. De la foie gras-ul franțuzesc, la fructele de mare și somonul norvegian, toate au dispărut din magazinele rusești și se mai vând doar ”pe sub mână”. Și marea masă a populației suferă în privința acestui aspect, privațiunile lovind și comerțul cu cele mai populare cereale, băuturi răcoritoare, iaurturi și brânzeturi grecești, spre exemplu.

 

2. Scăderi de prețuri la brânzeturile de lux. Ofertele din supermarketurile din Finlanda au făcut înconjurul lumii și nu sunt singulare. Un kilogram de brânză ”bună” a atins pragul de jos de doar 4 euro pe kilogram, preț cauzat de punerea pe piață a cantităților care, în mod normal, ar fi trebuit să ajungă pe piața rusească. Comercianții finlandezi au anunțat recent o ofertă la jumătate de preț pentru brânzeturile fine.

3. Isteria merelor în Polonia. Ca principală piață pentru exporturile de mere din Polonia, Rusia a provocat o adevărată panică în rândul producătorilor agricoli din această țară. Aceștia nu doar că au cerut ajutorul Guvernului lor și pe cel al UE, dar, împreună cu statul polonez, au demarat o campanie prin care populația este îndemnată să îl pedepsească pe Putin mâncând mere autohtone.

 

4. SUA nu suferă prea mult. Producătorii americani susțin că exporturile în Rusia, deși în cantități importante, vor reuși să fie redirecționate către alte piețe întrucât marfa furnizată este foarte solicitată. De exemplu, în 2013 SUA au exportat în Rusia carne de pui în valoare de 303 milioane de dolari în 2013. Totuși, fermierii susțin că în prezent, carnea de pui este cea mai ieftină și se vinde în cantități bune în orice colț al lumii, așa că nu vor rămâne fără clienți către care să exporte.

 

5. Rusia dă înapoi. Dacă în primă fază, Putin și echipa sa au anunțat o decizie fermă în privința embargoului de alimente vestice, se pare că efectele pe plan intern îi determină să revină asupra declarațiilor inițiale. Creșterile de preț din ultima săptămână, între care și de 60% la carnea de pui, îi presează pe decidenții ruși să permită, totuși, să dea liber la câteva produse absolut necesare precum cartofii și ceapa de sămânță. Americanii estimează că în acest ritm, Rusia va claca.

 

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed