5 ştiri business pe care nu trebuie să le ratezi în această dimineaţă – 02.06.2011

ZF: Creşterea Euribor începe să-i ardă la buzunar pe cei cu credite în euro. Aveţi credit în euro? Pregătiţi-vă să plătiţi o rată mai mare. Luna aceasta majoritatea băncilor fac resetarea periodică a dobânzilor la creditele cu costul legat de indicatorul Euribor, care s-a dublat în ultimul an. Nivelul Euribor la trei luni (indicatorul de care sunt legate dobânzile la majoritatea creditelor în euro acordate de băncile locale) a crescut cu 0,3 puncte procentuale din martie până în prezent, la 1,43% pe an, ajungând astfel să fie dublu faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.

Adevărul: Ne-am putea plăti impozitele direct la UE. Comisia Europeană ia în calcul posibilitatea ca o parte din impozitele şi taxele pe care le plătim să meargă direct la Bruxelles, fără guvernele naţionale drept intermediari. Una dintre cele mai mari probleme ale Comisiei este faptul că bugetul său este acoperit numai în proporţie de 12% prin resurse proprii, în timp ce 75% vine de la guverne. Janusz Lewandowski, comisarul european pentru Buget, va prezenta la 29 iunie noile propuneri pentru finanţele Comisiei pe perioada 2014-2020. Între acestea se va regăsi şi un nou plan privind „resursele proprii” ale Executivului European.

Gândul: Oraşele fantomă ale Spaniei. Efectul crizei financiare asupra economiei Spaniei este devastator, în special în domeniul imobiliar, unde mii de case şi de cartiere rezidenţiale nou construite sunt lăsate de izbelişte. Casele deja încep să arate urme de neglijenţă, tencuiala se sfărâmă pe alocuri, vopseaua îşi pierde culoarea şi în unele locuri uşi sau alte materiale sunt furate din construcţii. Puţine familii se încumetă să mai locuiască în aceste oraşe-fantomă (ciudades fantasma), în care un apartament care acum patru ani costa 250.000 de euro valorează astăzi mai puţin de 140.000.

Capital: Ce şanse ar avea George Soros la şefia FMI. Este cel care şi-a propus să să formuleze „noi reguli internaționale”și să „reformeze sistemul monetar global”. Este un cunoscător absolut al sistemului financiar al banilor și mai ales știe cu adevărat ce sunt banii și cum se lucrează cu ei. De ce nu ar fi el șeful celei mai importante instituții financiare din lume?

EVZ: Ce depozit să alegi. Dobânzile la economiile în lei sunt mai mari decât la cele în euro. În primele patru luni ale anului, preferinţa românilor pentru depozitele în lei în raport cu cele în euro a fost evidentă. Astfel, la Bancpost circa 75% din opţiunile deponenţilor s-au îndreptat spre moneda naţională, cei mai mulţi clienţi ai Emporiki, BRD, Banca Comercială Carpatica şi ING alegând, de asemenea, leii.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed