5 ştiri business pe care nu trebuie să le ratezi în această dimineaţă – 11.05.2011

Gândul: De ce s-au anulat în România licitaţii de 2,72 miliarde de euro într-un singur an. Indiferent că a fost vorba despre anularea unei licitaţii de 100 sau de 25 de milioane de euro, conducerea instituţiilor respective nu a acordat aproape niciun fel de sancţiuni administrative. Instituţiile statului, fie că este vorba despre primării, compania de drumuri naţionale sau de firme de utilităţi care aparţin primăriilor, greşesc licitaţii de sute de milioane de euro fără însă ca vreun angajat să fie sever sancţionat.

ZF: Prima casă 4 se amână: Guvernul nu a publicat contractul-cadru. Programul „Prima casă” este oficial blocat. Băncile au epuizat plafonul de 200 mil. euro alocat la începutul anului, iar etapa a patra nu poate începe întrucât protocolul de colaborare cu Fondul de Garantare a Creditelor pentru IMM nu a fost publicat în Monitorul Oficial. Programul „Prima casă” este oficial blocat. Băncile au epuizat plafonul de 200 mil. euro alocat la începutul
anului, iar etapa a patra nu poate începe întrucât protocolul de colaborare cu Fondul de Garantare a Creditelor pentru IMM nu a fost publicat în Monitorul Oficial.

Adevărul: Titov Buzescu, vicepreşedinte Rompetrol: „Infrastructura proastă scumpeşte benzina“. Dincolo de preţul ţiţeiului şi de taxele mari, un alt factor care majorează tarifele la pompă este starea proastă a drumurilor din România şi lipsa unei infrastructuri petroliere, susţine Titov Buzescu, vicepreşedinte Rompetrol, într-un interviu acordat ziarului „Adevărul”. Îngheţarea preţului la pompă nu este o soluţie, deoarece cotaţia petrolului şi cursul de schimb ar putea rămâne la acelaşi nivel pe perioada cât s-ar aplica această măsură, iar petroliştii oricum nu ar scumpi carburanţii, spune Buzescu.

România liberă: Cum va scăpa statul de pierderi. Fondul Monetar Internaţional încearcă să forţeze privatizarea. Companiile de stat au devenit principala miză a discuţiilor cu FMI, după ce restul angajamentelor guvernamentale au fost în bună parte îndeplinite. Cele 18 companii monitorizate de FMI au datorii curente totale de peste patru miliarde de euro şi se aşteaptă la pierderi de cel puţin un miliard de euro anul acesta. Mai mult, câteva companii au fost introduse sau reintroduse pe listă abia luna trecută, cele mai importante nume fiind Poşta Română, Tarom, Oltchim, SNLO sau Turceni. Termoelectrica, Metrorex, SNLO şi CFR-urile se aflau deja pe listă.

Capital: Atenţie la achiziţia apartamentelor prin rate la dezvoltator. Te poţi păcăli. Plata unei locuinţe în rate direct la dezvoltator pare o soluţie atractivă pentru cumpărătorii care nu vor să se împrumute pe 25-30 de ani, însă nu este accesibilă oricui din cauza avansului consistent şi a ratelor lunare care pot să depăşească 1.000 de euro. Majoritatea dezvoltatorilor care oferă posibilitatea unor astfel de achiziţii au un stoc considerabil de apartamente nevândute şi îşi asumă riscul unor pierderi de 20-25% din valoarea unei locuinţe, deoarece nu pot percepe o dobândă lunară. Chiar şi aşa, dezvoltatorii sunt în avantaj faţă de cumpărători într-o asemenea tranzacţie.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed