Bursele europene au închis în scădere, după deprecierea titlurilor bancare

Indicele FTSEurofirst 300 al principalelor acţiuni europene a coborât cu 1,8%, la 796,40 puncte, după trei zile de câştiguri. În 2008, indicele a coborât cu 45%, ca urmare a crizei creditelor ce a forţat băncile să înregistreze deprecieri masive de active şi a generat pierderi.

"Statisticile economice dezamăgesc în continuare", a spus Georgina Taylor, strateg la compania Legal & General Investment Management. "Unele voci spun că am asista la o stabilizare, dar noi nu vedem aşa ceva", a adăugat Taylor.

Evoluţia acţiunilor bancare a determinat cea mai amplă scădere a indicelui, după şedinţele anterioare în care titlurile bancare se scumpiseră.

Titlurile băncii elveţiene UBS s-au depreciat cu 9,7%, după ce traderii au invocat o posibilă pierdere de 1 miliard franci elveţieni (865,1 milioane dolari), ca urmare a activităţilor de tranzacţionare din trimestrul al patrulea. Reprezentanţii UBS au refuzat să comenteze.

Acţiunile Lloyds Banking Group s-au ieftinit cu 12,2%, după ce în şedinţa de miercuri se apreciaseră cu mai mult de 50%, după comentariile pozitive ale unui analist de la Citigroup şi pentru că s-au potolit temerile privitoare la o naţionalizare a băncii.

Acţiunile Banco Santander, Barclays, Credit Suisse, Deutsche Bank şi HSBC au înregistrat ieftiniri cuprinse între 2,5% şi 6,3%.

Tilturile producătorului farmaceutic AstraZeneca s-au depreciat cu 6,3%, după ce grupul a afişat rezultatele financiare pentru trimestrul al patrulea. Compania a anunţat că va disponibiliza încă 6.000 de salariaţi şi a emis o estimare prudentă pentru vânzările din 2009.

Statisticile despre şomaj au adus noi dovezi ale problemelor economice. Numărul şomerilor din Germania a crescut cu 56.000 în ianuarie, pentru a treia lună consecutiv, acesta fiind cel mai mare avans din aproape patru ani.

Cât priveşte evoluţia de pe marile pieţe europene, indicele FTSE 100 al bursei londoneze a coborât cu 2,45%, la 4.190,11 puncte, indicele Dax al bursei germane, cu 2,01%, la 4.428,11 puncte, iar indicele CAC 40 al bursei pariziene, cu 2,15%, la 3.009,75 puncte.

Sursa: NewsIn

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed