Preşedinţia suedeză a UE cere plafonarea bonusurilor bancare, susţinând propunerea Franţei

0

"Cred că avem nevoie de o plafonare a bonusurilor", în raport cu salariile fixe plătite bancherilor sau proporţional cu veniturile sau profiturile instituţiilor financiare, a spus premierul Fredrik Reinfeldt în faţa jurnaliştilor, la sosirea la reuniunea liderilor UE de la Bruxelles, care pregăteşte summit-ul G20 din 24-25 septembrie de la Pittsburgh.

"Sper că vom avea un acord european pe această temă", a adăugat Reinfeldt, în contextul în care administraţia americană s-a declarat contra plafonării bonusurilor oferite de bănci.

Declaraţia premierului suedez vine în sprijinul propunerii lansate de Franţa, ţară ce vrea să promoveze la summit-ul G20 o reglementare internaţională a bonusurilor bancare, cara au avut un rol important în declanşarea crizei financiare, potrivit multor experţi.

Propunerea lansată de Franţa a fost deja susţinută de Germania, însă a întâmpinat unele rezerve din partea guvernului britanic. "Ştim bine că Statele Unite sunt mai degrabă împotriva acestei idei", a mai spus premierul suedez.

Preşedintele american Barack Obama a dat de înţeles în mod clar în această săptămână că se opune unor astfel de limitări individuale a bonusurilor, în opinia sa, principiului economiei libere din Statele Unite.

Potrivit relatărilor de joi din presa franceză, preşedinţia franceză are deja în vedere o lege care să reglementeze băncile, care ar avea în vedere şi bonusurile bancare, după summit-ul de la Pittsburgh. Legea ar urma să pună în practică deciziile G20, Parisul sperând să se ajungă la un acord la Pittsburgh, potrivit Les Echos. (NewsIn)