S&P a retrogradat Irlanda la cel mai scăzut nivel din 1995 (VIDEO)

0

Decizia Standard&Poor’s de a retrograda Irlanda nu putea veni într-un moment mai prost pentru ţară, care a fost indentificată de pieţe drept una cu riscuri semnificative în ceea ce priveşte latura datoriei publice şi a deficitului bugetar. În aceeaşi categorie intră Spania, Portugalia şi Grecia, împreună cunoscute după acronimul PIGS.

Irlanda a ajuns acum la cel mai scăzut rating din 1995. S&P a motivat decizia prin costul ridicat al măsurilor de sprijin pentru bănci, care ar putea ajunge la 50 de miliarde de euro. Analiştii Standard&Poor’s spun că perspectiva negativă a rating-ului Irlandei arată posibilitatea unei noi retrogradări dacă factura pachetului de sprijin pentru băncile locale va fi şi mai mare.

 Trezoreria irlandeză a criticat dur decizia şi argumentele S&P, pe care le consideră greşite. Recapitalizările ar ajunge la 50 de miiarde de euro doar într-un scenariu extrem, susţin autorităţile de la Dublin. În aceste condiţii, prima de risc pentru Irlanda a închis şedinţa de marţi la cel mai ridicat nivel din mai 2010, de când a izbucnit criza grecească. Analiştii S&P s-au mai declarat îngrijoraţi şi de faptul că datoria publică a Irlandei ar putea atinge 113% din PIB în 2012, de 1,5 ori mai mult decât media ţărilor din zona euro şi cu mult peste nivelul unor alte ţări cu rating de dublu A.